Asplan Viak vant arkitektkonkurranse om ny busstasjon i Kristiansand

01. Juni 2017
Illustrasjon: Asplan VIak

Illustrasjon: Asplan VIak

Vårt vinnerutkast, «Natteravnen», beskrives av juryen som et arkitektonisk konsept av meget høy kvalitet.


Løsningen er en åpen og oversiktlig busspaviljong med en utradisjonell konstruksjon i glass og tre. Spesielt fremhever juryen takkonstruksjonen som utnytter kassettkonstruksjon av tre på en utfordrende og elegant måte.
Prosjektansvarlig i Kristiansand Eiendom (KE) og jurymedlem Guro Skår Myre mener arkitektene har truffet godt på konkurransegrunnlagets hensikt.
- Det blir et synlig og utfordrende bygg som kommer til å trigge nysgjerrigheten hos mange. Det har jo et svevende tak, sier Myre på kommunens nettsted.

 

Miljøvennlige og bestandige løsninger ​

I tillegg til arkitektur har fagene interiørarkitektur, visualisering og solenergi bidratt i utformingen av busstasjonen. “Natteravnen" utmerker seg derfor ved å ha et svært gjennomarbeidet miljøkonsept knyttet både til materialbruk og energiløsning, hvor bygget skal produsere elektrisk energi til eget behov.

– Min tanke har vært å skape en paviljong med et fremtidsrettet miljøkonsept. Målet er at anlegget produserer elektrisk energi til eget behov – gjerne også bidrar til hurtiglading for byens el-drosjer. Tre ulike typer solcelle-løsninger skal produsere strøm til et batteri som forsyner anleggets ulike funksjoner gjennom døgnet, sier mannen bak grønn profil, arkitekt Sigurd Aanby fra Asplan Viak.

 

Transparent og trygt

Paviljongbygget inneholder kiosk, ventearealer, toaletter og nødvendige bakrom. Ifølge juryen er «funksjonene løst på en god og oversiktlig måte, slik at bygget fremstår transparent og elegant i sin enkle form».
- Prosjektet er planlagt med for den reisende og gir tilgang på alle behov man har underveis. Det å vente skal være trygt og oversiktlig, derfor glassfasaden som gir mest mulig visuell kontakt gjennom bygget, sier sivilarkitekt MNAL, Vibeke Tønnesen Ording.

Illustrasjon: Asplan Viak