Ombrukskaffe – en møteserie om ombruk i byggenæringen
Asplan Viak i samarbeid med Klimapartnere
![false,[class => block h-full w-full]](https://www.asplanviak.no/content/uploads/2025/01/AsplanViak-ombrukskaffe-1600x900.jpg)
Velkommen til Ombrukskaffe, vår månedlige møteserie hvor vi samles for å diskutere de spennende mulighetene og utfordringene knyttet til ombruk i byggenæringen.
Målet for Ombrukskaffe er å skape en åpen plattform for å utforske hvordan vi sammen kan fremme ombruk og bærekraft i byggsektoren – fra både praktisk og strategisk perspektiv. Bli med på diskusjonene, og la oss finne nye veier for en mer sirkulær og bærekraftig fremtid!
Format
Første tirsdag i hver måned samles vi for å se på en problemstilling, en tematikk eller et case. Vi legger opp til korte introduksjoner på 5-10 minutter; en kort case-presentasjon eller lansering av en tematikk. Dette skal være en samtalestarter, og gi oss grunnlag for en åpen diskusjon og god erfaringsutveksling. Kanskje sitter vi alle med en liten del av puslespillet?
Tid: Første tirsdag i måneden. Dørene åpner 08:30, program starter 08:45.
Sted: Asplan Viak, Markeveien 1, 5012 Bergen
Årshjul
4. mars: Hvordan forankre ambisjoner i prosjekt?
Gjest: Christine Flataker Johanessen- Adm. Direktør i Frydenbø Eiendom
I dagens byggebransje er ombruk et av de viktigste stegene mot en mer bærekraftig fremtid. Likevel ser vi ofte at ambisjonene om å implementere ombruk ikke får den nødvendige oppslutningen og gjennomføringen i praksis. En realitet for mange, men ikke for føniks prosjektet hvor målet er å undersøke hvor nært 100% gjenbruk som er mulig at få til. Vi starter med at Frydenbø Eiendom ved Christine Flataker Johanessen forteller om sin tilnærming og ambisjonsnivå i Føniks prosjektet. De forteller litt om sin strategi, hvilke utfordringer de har møtt, og hvordan de har klart å lykkes med å forankre bærekraftige løsninger i Føniks prosjektet. For hva betyr det i praksis? Etter gjennomgangen åpner vi opp for en samtale og diskusjon: Hvordan kan vi forankre ambisjonene om ombruk bedre i våre egne prosjekter? Vi ser om vi kan lære noe av Føniks prosjektet, og diskuterer hvordan vi kan ta med oss erfaringene inn i prosjekter som ikke er Futurebuilt. Hvordan får vi ombrukskartleggingen opp av skuffen og bygger en kultur som gjør ombruk til en naturlig del av byggeprosessen, fra start til slutt?
Vi håper på engasjerte diskusjoner, erfaringsutveksling og at alle får med seg ny inspirasjon til å implementere ombruk i alle deler av prosessen i sine egne prosjekter.
Velkommen til en inspirerende og lærerik ombrukskaffe om ambisjoner i prosjekt!
1. april: tema kommer
6. mai: tema kommer
3. juni: tema kommer
Tidligere temaer
14. januar: Avfalls- eller byggebransjen? Hvem har ansvar for at ombruk fungerer?
Gjest: Hanne Wetland
På første samling har vi invitert Hanne Wetland til å ta tempen: Hvem skal ta ansvar for at ombruk fungerer? Hanne sier: «det skal ikke stå på meg», og beskriver seg selv som en som har gjort alle feil i boken. Hun har jobbet med innovasjon, strategi og forretningsutvikling for en sirkulær fremtid og er ikke redd for å sparke i fra. Vi tar en titt på avfallsbransjens forretningslogikk, hvordan denne møter byggebransjens praksis, og hvilke initiativ som finnes der innen ombruk. Hva kan fungere og klarer vi å dra i samme retning? Vi gleder oss til en engasjerende samtale om hvor vi er i dag og hvordan vi kan ta dette videre.
4. februar: Hvem skal ta ansvar for ombruk av masser som ressurs?
Gjester: Henrik Løseth Jansen fra Vestland fylkeskommune og Marius Smistad fra Romarheim . I tillegg skal Marie Horn Saltnes fra Asplan Viak snakke.
Velkommen til en spennende samtale der vi setter søkelys på en av byggebransjens største utfordringer: massehåndtering. For her er det masse å ta tak i.
Hvordan kan vi møte kravene om bærekraft og sirkularitet i en bransje der håndtering og transport av masser står for store deler av prosjekters klimagassutslipp og arealbruk. Massehåndtering grenser til og involverer mange fagområder og regelverk, gjør dette det vanskelig å identifisere hvem som har ansvar? I denne samtalen vil miljørådgiver, beslutningstaker, og entreprenør/ utførende, dele sine erfaringer rundt ombruk av masser, og peke på utfordringer og muligheter de ser. Hvordan kan vi implementere mer fungerende og bærekraftig praksis for massehåndtering?
Kontaktpersoner
Lina Haveland: lina.haveland@asplanviak.no, tlf: 94039095
Hilde Anette Eikeland: hilde.eikeland@asplanviak.no, tlf: 98813851
Klimapartnere Vestland er et partnerskap for pådriverne av det grønne skiftet i Vestland – 81 store og små virksomheter fra offentlig og privat sektor, samt akademia.