Skip to content

Regnbed på rad og rekke

Regnbed ved Tøyenbadet, utformet av landskapsarkitekter i Asplan Viak

Styrtregn og ekstremvær skjer oftere og oftere. Regnbed er et tiltak for klimatilpasning, som både er robust og estetisk.

Langs det nye Tøyenbadet er det et 270 meter langt regnbed. Bedet er et klimatilpasningstiltak, noe som betyr at dette er bed som er designet for å samle opp vann under styrtregn.

Mindre vann i ledningsnettet

-På den måten reduseres avrenningen på overflaten, og mengden vann som når det kommunale ledningsnettet blir mindre, forklarerer Gry Ellen Ringstad, landskapsarkitekt i Asplan Viak.

Bedene utenfor Tøyenbadet er også et bidrag til det biologiske mangfoldet i parken.

-De fleste plantene i disse bedene er innsektsvennlige, forteller Ringstad.

I tillegg er over halvparten av artene er lokale, og plantene er produsert i Norge. Det er en stor fordel fordi det betyr at det er tilpasset norske klima- og lysforhold, og er mer robuste enn importerte planter.

Lang blomstring

Bedene langs Tøyenbadet er også nøye planlagt for å kunne blomstre gjennom hele sommerhalvåret, fra tidlig vår til sen høst

-Gjennom blomstringen fra april til oktober, skifter bedet farge i takt med årstidene. Vi har også plantet en slyngende linje med ulike gress-sorter som går gjennom alle bedene og gir en opplevelse også for de som sykler forbi. De som går til fots kan nyte blomstringen på nært hold, sier Ringstad.

Pilotbed i Oslo sentrum

Et steinkast unna, i Deichmans gate i Oslo sentrum, finner du et regnbed som har noen år på baken. Gaten ble åpnet i ny drakt 2017. Disse regnbedene er i pollinatorvennlig avstand til bedene på Tøyenbadet, og bidrar til en korridor for insektene i byen.

-Prosjektet var en pilot for de første urbane regnbedene i Norge, forteller Ringstad.

Gaten har totalt ni regnbed, i tillegg til vanlige plantebed, tråkkheller og vannskulpturer. Anlegget er utformet med ulike jordsammensetninger for at ulike planter skal kunne vokse og trives over tid.

Les mer her: Et dypdykk i regnbedet • Prosjekter

Stavangers smale bygater

I Stavanger er Asplan Viak i gang med et spennende prosjekt hvor man oppgraderer tre kilometer gate midt i sentrum, fra Paradis til Bjergsted. Prosjektet er et kommunalt-privat samarbeid mellom energileverandør Lyse Neo og Stavanger kommune.

Lyse Neo etablerer fjernvarmeforsyning langs traséen og Stavanger Kommune oppgraderer gater med sykkelvei, separerer overvann fra avløpssystemet og etablerer regnbed langs fjernvarmetrasèen.

I alt er det prosjektert 40 regnbed, i tillegg til en minipark med overvannshåndtering.

-Det er svært utfordrende å få plass til natur i eksisterende smale bygater. Flere av husene langs traseen er gamle, med kjeller, og må sikres mot fukt. Regnbedene blir derfor laget med tetting. Enkelte gater har også stort fall og det har vært behov for spesialtilpassede løsninger, terrassering og høy grad av tverrfaglig koordinering mellom alle fag – både over og under bakken, forklarer Taran Aanderaa, landskapsarkitekt i Asplan Viak.

Stavanger kommune har jobbet målrettet med natur, biodiversitet og overvann som resurs.

-Kommunen har i flere tilfeller gått på kompromiss med egne normkrav for å få inn flest mulig trær og vegetasjon langs traseen, forteller Aanderaa.

Regnbedene etableres med rotvennlig bærelag og system for passiv vanning for å gi gode vekstvilkår for trærne. I jordblandingen er det blandet inn biokull som også gir gode vekstvilkår for planter og bidrar til å binde CO2. Aanderaa skryter av kommunens ambisjonsnivå:

-Dette er rett og slett byøkologi i praksis!

Kontakt

Taran Aanderaa

Analyse, plan og landskap