Regnbed på rad og rekke
Styrtregn og ekstremvær skjer oftere og oftere. For landskapsarkiteturen betyr det at løsningene man velger ikke bare skal være estetiske, men også tåle store nedbørsmengder – og aller helst bidra til å forebygge flom og oversvømmelser. Regnbed er ett av svarene.
Langs det nye Tøyenbadet er det et 270 meter langt regnbed. Bedet er et klimatilpasningstiltak, noe som betyr at dette er bed som er designet for å samle opp vann under styrtregn.
Mindre vann i ledningsnettet
-På den måten reduseres avrenningen på overflaten, og mengden vann som når det kommunale ledningsnettet blir mindre, forklarerer Gry Ellen Ringstad, landskapsarkitekt i Asplan Viak.
-Dette er rett og slett byøkologi i praksis!
Bedene utenfor Tøyenbadet er også et bidrag til det biologiske mangfoldet i parken.
-De fleste plantene i disse bedene er innsektsvennlige, forteller Ringstad.
– I tillegg er over halvparten av artene er lokale, og plantene er produsert i Norge. Det er en stor fordel fordi det betyr at det er tilpasset norske klima- og lysforhold, og er mer robuste enn importerte planter.
Lang blomstring
Bedene langs Tøyenbadet er også nøye planlagt for å kunne blomstre gjennom hele sommerhalvåret, fra tidlig vår til sen høst
-Gjennom blomstringen fra april til oktober, skifter bedet farge i takt med årstidene. Vi har også plantet en slyngende linje med ulike gress-sorter som går gjennom alle bedene og gir en opplevelse også for de som sykler forbi. De som går til fots kan nyte blomstringen på nært hold, sier Ringstad.