Skip to content

Hva er dobbel vesentlighetsanalyse?

Leif Christian Jensen, rådgiver, i trappa på Asplan Viaks hovedkontor

Dobbel vesentlighetsanalyse er grunnlaget for å lykkes med CSRD. Her får du tipsene for hvordan du bør gå fram.  

Kontakt

Leif Christian Jensen

Arkitektur og bygg

– En dobbel vesentlighetsanalyse er selve fundamentet for bærekraftsrapportering i henhold til CSRD, sier Leif Christian Jensen, fagansvarlig for bærekraft i virksomheter. 

– Poenget her er at  virksomheten rapporterer både på sin påvirkning på miljøet og menneskene rundt seg, og hvordan disse forholdene påvirker virksomhetens evne til langsiktig verdiskaping, forklarer han.

Gjør det konkret

Med andre ord: Hvilke bærekraftstemaer har virksomheten din stor innvirkning på, og hvilke bærekraftstemaer har stor innvirkning på virksomheten din? Svaret på disse to spørsmålene er det som kalles en dobbel vesentlighetsanalyse.

Ved å gjøre denne øvelsen snevrer man bærekraft inn til noen konkrete temaer. Ofte er det det som skal til for at det føles mer overkommelig. Det man kommer fram til er det man skal man jobbe med og rapportere på. Som regel er det ikke noe som ligger helt utenfor kjernevirksomheten, men heller noe man holder på med i det daglige. 

Hvis bedriften din gjør noe som er bra, kan man gjøre mer av det. Men enda bedre er å gjøre mindre av det dårlige.

Ta medvirkning på alvor

– Det ligger et krav om medvirkning når man gjør en dobbel vesentlighetsanalyse. Ikke bare fra ledelsen og de ansatte, men også fra interessentene. Dette er det viktig å gjøre skikkelig om man skal lykkes. Du kan alltid vedta bærekraft på styrerommet, men det gir liten mening hvis ikke organisasjonen er med.    

Ofte kan det være forløsende med ekstern hjelp til nettopp medvirkningsdelen.

– Å få inn en bærekraftsrådgiver kan gjøre det lettere å både få opp entusiasme og engasjement, men også for å sikre at man faktisk får ærlige svar og gode data. Det er lettere å snakke fritt når det ikke er sjefen som sitter og intervjuer deg, sier Jensen.

Grip muligheten  

Bærekraftsrapportering kan også representere en mulighet for en bedrift å skape eierskap og fellesskap rundt et tema som betyr mye for mange

– Man må starte et sted. Det er viktigere å gjøre litt og faktisk komme i gang, enn å overveldes av at man må gjøre alt med en gang. Det er fullt mulig å bli apatisk, men det er viktig å huske på at EU er ikke ute etter å ta oss med CSRD, tvert imot. Dette er et verktøy som gjør at vi kan jobbe konkret og faktisk gjøre en endring i den virkelige verden.

Bruk en metode som sikrer verdi

En dobbel vesentlighetsanalyse identifiserer og synliggjør muligheter og risiko virksomheter står overfor på kort og lang sikt.

Asplan Viak har utviklet et verktøy som sikrer at virksomheten får en fullstendig analyse, og at man dermed kan være trygg på at man rapporterer i tråd med EUs krav.

Analysen rangerer risikoene og mulighetene for virksomheten din, og hjelper dere til å få en dypere forståelse av egen påvirkning. Virksomheten kan dermed kartlegge satsingsområder for videre arbeid og rapportering på bærekraft, styrke eierskap og forankring i styret og ledelsen og synliggjøre hvilke risikoer og muligheter virksomheten har knyttet til bærekraft.

– Det viktig å minne om at den store gevinsten i å ta bærekraftsrapportering på alvor ligger i identifisere konkrete tiltak for endring, som kan måles over tid. På den måten kan du være trygg på at virksomheten din faktisk bidrar til en mer bærekraftig utvikling, der ute i den virkelige verden. Dette vet vi er viktig for mange bedrifter, både når det gjelder omdømme, intern stolthet og for å tiltrekke seg viktig arbeidskraft, sier Leif Christian Jensen.