Generalhagen i ny drakt
Konsertscene, god plass til publikum, skøytebane, fontene og spektakulær belysning. Generalhagen er en park det svinger av.
– Jeg slutter ikke å la meg imponere over at en liten by som Harstad har fått til dette, sier Tord Beck Sletten, sivilingeniør elektroteknikk i Asplan Viak og hjernen bak den forseggjorte lyssettingen i parken.
Sentrum er ikke større enn at du går gjennom på tre minutter, og så har man satset på å lage et så flott anlegg, midt i byen. Det er utrolig hvor stor innvirkning både parken og scenen har på hele byen, sier Sletten. Og legger til:
– Det er nesten så vi blir litt misunnelige her i Tromsø.
Lang historie
Generalhagen en historisk park med en stolt historie og røtter tilbake til slutten av 1800-tallet. Navnet fikk den da generalboligen ble bygget i 1903, men den brant ned i 1941. Derimot klarte den lille musikkpaviljongen seg, og den ligger som et lite smykke i enden av parken.
– Harstad er en musikkby, og et sentralt tema for parken er musikkformidling, sier Ann-Kjersti Johnsen, landskapsarkitekt i Asplan Viak.
Prosjektet ble startet i 2019, og nå er alt på plass: Scene med et avansert lys- og lydanlegg, en stor publikumsplass som også gir rom for skøytebane og fontene, et publikumsamfi og en historisk musikkpaviljong med nytt kobbertak og raffinert belysning. Den store plassen er perfekt for alle slags aktiviteter og arrangementer, sommer som vinter.
Det grønne
Verdifulle trær ble registrert, kartlagt og inkorporert i planen for parken, og i tillegg er det blitt plantet mange nye. Langs Storgata er det etablert et stort staudebed som blomstrer gjennom hele sommersesongen.
– Målet var å skape en musikkpark og en åpen aktivitetspark som inviterer folk inn. Samtidig ville man løfte den grønne parken midt i byen og historien den bærer på, forteller Johnsen.
Scenen har et integrert lydsystem i form av seks stolper med høyttalere av høy kvalitet.
– Det holder kanskje ikke hvis U2 kommer, men alle andre som har lyst til å spille kan plugge seg rett inn og med små justeringer bare sette i gang. Her er alt lagt til rette, forteller Sletten.
Bli lys
Lysdesignet i parken er slående og en attraksjon i seg selv. Sletten fikk et stort kreativt handlingsrom i prosjektet, og både nye og gamle elementer i parken er integrert i belysningsplanen. Den store folkescenen har fått et lysdesign som fremhever linjer og flater. Også den gamle paviljongen har fått vakker lyssetting som fremhever det lille bygget.
– Det er gøy å få til noe sånt i en så gammel konstruksjon som selvsagt ikke var beregna på noen form for lyskilde originalt, sier Sletten.
Det tverrfaglige samarbeidet har vært en viktig suksessfaktor. Her har disipliner som Landskapsarkitektur, Arkitektur, Elektro, Bygg, Vann og avløp samt VVS jobbet tett sammen.
– Det har vært et svært godt samarbeid mellom de ulike fagområdene gjennom hele prosessen, understreker Johnsen, og trekker fram hvordan scenen er godt tilpasset landskapet samtidig som funksjonskrav og tekniske krav er oppfylt, at lyssettingen er variert og spennende og at det nye VA-anlegg sørger for at vannet renner dit det skal.
– Generalhagen har blitt et åpent byrom med utrolige bruksmuligheter, sier Johnsen.