Skip to content

Generalhagen i ny drakt

Lyssatt, åpen paviljong i park om kvelden

Konsertscene, god plass til publikum, skøytebane, fontene og spektakulær belysning. Generalhagen er en park det svinger av.

– Jeg slutter ikke å la meg imponere over at en liten by som Harstad har fått til dette, sier Tord Beck Sletten, sivilingeniør elektroteknikk i Asplan Viak og hjernen bak den forseggjorte lyssettingen i parken.

Sentrum er ikke større enn at du går gjennom på tre minutter, og så har man satset på å lage et så flott anlegg, midt i byen. Det er utrolig hvor stor innvirkning både parken og scenen har på hele byen, sier Sletten. Og legger til:

– Det er nesten så vi blir litt misunnelige her i Tromsø.

Lang historie

Generalhagen en historisk park med en stolt historie og røtter tilbake til slutten av 1800-tallet. Navnet fikk den da generalboligen ble bygget i 1903, men den brant ned i 1941. Derimot klarte den lille musikkpaviljongen seg, og den ligger som et lite smykke i enden av parken.

– Harstad er en musikkby, og et sentralt tema for parken er musikkformidling, sier Ann-Kjersti Johnsen, landskapsarkitekt i Asplan Viak.

Prosjektet ble startet i 2019, og nå er alt på plass: Scene med et avansert lys- og lydanlegg, en stor publikumsplass som også gir rom for skøytebane og fontene, et publikumsamfi og en historisk musikkpaviljong med nytt kobbertak og raffinert belysning. Den store plassen er perfekt for alle slags aktiviteter og arrangementer, sommer som vinter.

Det grønne

Verdifulle trær ble registrert, kartlagt og inkorporert i planen for parken, og i tillegg er det blitt plantet mange nye. Langs Storgata er det etablert et stort staudebed som blomstrer gjennom hele sommersesongen.

– Målet var å skape en musikkpark og en åpen aktivitetspark som inviterer folk inn. Samtidig ville man løfte den grønne parken midt i byen og historien den bærer på, forteller Johnsen.

Scenen har et integrert lydsystem i form av seks stolper med høyttalere av høy kvalitet.

– Det holder kanskje ikke hvis U2 kommer, men alle andre som har lyst til å spille kan plugge seg rett inn og med små justeringer bare sette i gang. Her er alt lagt til rette, forteller Sletten.

Bli lys

Lysdesignet i parken er slående og en attraksjon i seg selv. Sletten fikk et stort kreativt handlingsrom i prosjektet, og både nye og gamle elementer i parken er integrert i belysningsplanen. Den store folkescenen har fått et lysdesign som fremhever linjer og flater. Også den gamle paviljongen har fått vakker lyssetting som fremhever det lille bygget.

– Det er gøy å få til noe sånt i en så gammel konstruksjon som selvsagt ikke var beregna på noen form for lyskilde originalt, sier Sletten.

Det tverrfaglige samarbeidet har vært en viktig suksessfaktor. Her har disipliner som Landskapsarkitektur, Arkitektur, Elektro, Bygg, Vann og avløp samt VVS jobbet tett sammen.

– Det har vært et svært godt samarbeid mellom de ulike fagområdene gjennom hele prosessen, understreker Johnsen, og trekker fram hvordan scenen er godt tilpasset landskapet samtidig som funksjonskrav og tekniske krav er oppfylt, at lyssettingen er variert og spennende og at det nye VA-anlegg sørger for at vannet renner dit det skal.

– Generalhagen har blitt et åpent byrom med utrolige bruksmuligheter, sier Johnsen.

Naturlandskap fra Hardangervidda med et lite vann, stein, mose og fjell i bakgrunnen

KS-prosjekt øker kunnskapen rundt natur

Et nytt KS-prosjekt vil se på hvordan kunnskapen kan brukes praktisk i kommunenes arealplaner. Verktøyet kan være et areal- og naturregnskap.

Tre kvinnelige rådgivere rundt et bord. De jobber med lysdesign og holder i en LED-lyslenke.

Lysdesign

Godt gjennomtenkt lysdesign skaper trygge, attraktive steder som gir mer trivsel og bedre livskvalitet.

Asplan Viak har prosjektert rullebanen på Ørlandet kampflyplass. Ole Andreas Vekve_Forsvaret

Har prosjektert rullebanen på Ørland kampflyplass:

Asplan Viak har prosjektert fornying av Norges kampflyplass, Ørland. Flyplassen er strategisk viktig for forsvaret av Norden. NATO og Stortinget har finansiert utbyggingen hvor Forsvarsbygg er oppdragsgiver.

Naturområde nær boligfelt der bekk ligger åpen

– Det finnes penger til klimatilpasning

Naturskader fra ekstremvær koster Norge svimlende 5,5 milliarder kroner i året. Kommunene må ta klimautfordringen på alvor og iverksette tiltak for neste uvær. Det er dyrere å la være.

Gode kontorløsninger

Hvordan lokker man folk tilbake til kontoret? Interiørarkitekt Bente Handberg har spesialisert seg på folks ønsker og behov når det kommer til arbeidsplassen.

Slik vil Kongshaugen reinseanlegg ved Storfjorden i Sula kommune se ut når det står ferdig i 2028. Illustrasjon: Asplan Viak

Renere fjorder i sikte

Avløpsrenseanlegget for Ålesund og Sula kommuner vil gi langt bedre rensing av avløpsvannet. Gjennom overføringsanlegget vil det dessuten slippes ut i en fjord som tåler vannet bedre enn der det slippes ut i dag.

Bærekraftsrekord for samferdselsprosjekt

E6 Kvænangsfjellet har satt ny norsk rekord i bærekraftig infrastruktur.

Bente Handberg, interiørarkitekt

En flytteprosess er en kjempemulighet

Hvordan kan arbeidsplassen konkurrere mot hjemmekontoret? Interiørarkitekt Bente Handberg har gitt råd til mange arbeidsgivere som ønsker seg en bedre kontorhverdag for de ansatte.