Skip to content

Nå rigges hverdagsanlegget for ski-VM og folkefest

Hoppbakkene i Granåsen idrettsanlegg med snø

Nye Granåsen Idrettspark har blitt et mangfoldig hverdagsanlegg for Trondheims innbyggere, som også kan rustes opp til de store anledningene. 

– Granåsen Idrettspark er for alle, året rundt. Det er tilpasset barn og unge, mosjonister, toppidrett og paraidrett , sier sivilarkitekt og oppdragsleder Leif Arne Skei i Asplan Viak.

Skei tror at for barn og ungdom som driver med idrett, så kan det motivere mange at de kan trene i en arena som også er en toppidrettsarena.
– Det er jo et forhold mellom breddeidretten og toppidretten, drømmen og ønsket om å bli god i noe, det henger jo tett i hop.

Aktivitet for alle

Kjell Jonny Hagen er trener for Trønderhopp & Granåsen Skiteam UNG, og tilbringer mye tid i rekruttanlegget. Han mener det er en viktig plass å ta vare på for barn og ungdom i Trondheimsområdet.

– Hit kan du komme og bruke aktivitetsparken vår, du kan gå på ski, hoppe på ski, du kan ake på akebrett, du kan grille pølser. Du kan starte drømmen der i K5, og du kan ende opp i den store bakken, på den store scena.

– For hverdagsaktiviteten er anlegget veldig viktig. Du ser det kryr av unger på langrennsstadioen. Da har du muligheten til å få fram folk som vil opp og bruke det store anlegget – en ny Klæbo, en ny Forfang.

Bedre folkehelse

For Trondheim kommune har det vært et mål at det nye anlegget skal stimulere til økt fysisk aktivitet i befolkningen, og dermed være et bidrag til bedret folkehelse.
 
– Granåsen er et attraktivt tur- og treningsområde for familier og folk i alle aldre. Området byr for eksempel på aktivitets- og lekeparker rett ved inngangen til marka. En stor investering som dette må komme byens befolkning til gode, sier Leif Arne Skei. 

– Jeg tror også det gir en stolthet til byen å ha et anlegg som tar store konserter og idrettsarrangement. Vi har hatt besøk av Bruce Springsteen, Metallica, og til sommeren kommer både Guns N’ Roses og Robbie Williams. Konsertarenaen kan romme opp mot 40 000 publikummere. 

Maraton

Asplan Viak har vært arkitekt og landskapsarkitekt for hopparenaen, skibrua til Litjåsen og flytting av skiskytterstadion, i tillegg til å tilrettelegge området for å binde det hele sammen.

Oppdragslederen karakteriserer den lange arbeidsperioden som nå er tilbakelagt, som en maraton. Selskapet har jobbet i team med NCC som har solid erfaring fra alle typer anleggsarbeid.
 
– Det gode samarbeidet med entreprenøren og med byggherre Trondheim kommune gjør at vi har kommet i mål til tida, og vi har beholdt de fleste av kvalitetene som vi hadde som mål å få til. Det har vært et krevende og komplekst prosjekt, men sammen har vi klart det bra, sier han.
 
Her kan du lese mer om prosjektet

Arkitektonisk er han mest fornøyd med helheten på det nye anlegget.
– Jeg er glad for at vi har greid å beholde noen små «smykker», elementer som form- og fargemessig har blitt fint, i et anlegg som legger mest vekt på funksjon og helhet.

Stresstest

Nå har anlegget vært i bruk gjennom en hverdagssesong. VM-start 26. februar 2025 nærmer seg.
 
– Det er ingen tvil om at det å ta anlegget i bruk i et VM er en stresstest, og at det er en ekstra spenning på om det innfrir alle forventningene til et stort, komplekst anlegg, sier Skei.

Arkitekten har kjøpt billetter til både hopprenn, sprint og stafett. I tillegg blir det nok en dag eller to som publikum langs de fine skitraseene i skogen. Han har gode minner fra å stå ute i løypa og heie under VM i 1997.
 
– Jeg gleder meg kjempemye til å få sett anlegget i bruk som vinteranlegg i et VM!

Kontakt

Leif Arne Skei

Arkitektur og bygg

Anlegget i Granåsen ble bygget til VM på ski i 1997, og det var nødvendig med en større oppgradering. Nye Granåsen idrettsanlegg sto klart i 2024.

Målsettingen er at prosjektet at Granåsen skal være et helårsanlegg for hverdagsbruk, samtidig som det skal brukes til konkurranser og profesjonell trening.

Byggherre Trondheim kommune hadde høye miljøambisjoner for nye Granåsen Idrettsanlegg. Bærekraft har vært viktig i valg av løsninger, byggemetoder og materialer.

Foto og film: Åsmund Holien Mo/Asplan Viak