Kommuner kan spare mye ved å overvåke avløpsrør digitalt
Ny teknologi viser kommunene hvor i avløpsnettet de bør ta grep for å unngå oversvømmelser og driftsslitasje.
Store og små kommuner, særlig byer, sliter med å ha oversikt over enorme avløpsnett som ligger godt begravd og på kryss og tvers. Kommunene har lite tid og ressurser til å finne ut hvor det kommer fremmedvann inn i rørene, og dermed hvilke ledninger de skal prioritere å jobbe med.
– Fremmedvann, altså alle typer vann som kommer inn i avløpssystemene våre fra ulike kilder, er en stor utfordring i Norge. Stadig oftere styrtregn fører til enda mer fremmedvann i avløpsrørene. Dette vannet tar opp plass i rørene og kan føre til oversvømmelser, vann i kjellere, utslipp av kloakk, økte driftsutgifter og slitasje på avløpsrørene, forteller Maryam Beheshti, som er seniorrådgiver for vann og miljø i Asplan Viak.
Pilotkommuner
Sammen med kommunene Horten og Asker har hun utviklet en unik digital løsning som overvåker kommunale avløpsrør. Ved hjelp av temperatursensorer og et dashboard som samler data fra alle temperaturmålingene i avløpsnettet, kan kommuner enkelt og kostnadseffektivt overvåke avløpsrørene digitalt.
– Målinger av temperatur i avløpsvannet gir en god oversikt over fremmedvannsandelene i avløpsnettet, slik at potensielle problemer kan identifiseres og løses tidlig, forklarer Beheshti.
Hva kan kommunene spare?
Mindre fremmedvann i avløpssystemet kan bety store besparelser for kommunene, både fordi man unngår at avløpsledninger blir overbelastet, og fordi mindre vann å håndtere krever mindre energi. Kommuner kan dessuten slippe å investere i større renseanlegg hvis de får ned den samlede vannmengden.
– Digitalisering av avløpsnettet med temperatursensorer er en solid, praktisk og rimelig metode for overvåking og kartlegging av fremmedvann. De tradisjonelle metodene er ineffektive, og stjeler mye tid og ressurser fra kommuner med til dels svært presset økonomi, sier Beheshti.
Med økende utfordringer knyttet til klimaendringer, urbanisering og nytt avløpsregulativ fra EU, er bærekraftig forvaltning av avløpsnettet essensielt for å unngå miljømessige, helsemessige og økonomiske konsekvenser.
– Temperatursensorer gir pålitelige målinger, spesielt i lav vannføring og små ledninger. Kombinert med kunstig intelligens og maskinlæring gir dette spennende muligheter som vi ser veldig gode resultater av for de kommunene vi har samarbeidet med, sier Beheshti.