Skip to content

Nå er det rehabilitering som gjelder

Elisabeth Kolrud er leder for bærekraft i Asplan Viak.

Vi skal rehabilitere mer og rive mindre, men hvordan kan vi håndtere risikoen i slike prosjekter? Det krever at byggebransjen jobber på nye måter, mener leder for bærekraft i Asplan Viak.

Det har skjedd et skifte når det gjelder å kutte klimagassutslipp  i byggebransjen, sier leder for bærekraft i Asplan Viak, Elisabeth Kolrud.

– Ettersom byggene blir mer energieffektive blir materialbruken viktigere for å redusere utslippene. Å rehabilitere bygg og ta vare på allerede produserte byggematerialer gir store utslippskutt og sparer naturressurser fremfor å bygge med nye materialer. Det gir dessuten umiddelbare klimakutt her og nå, som er avgjørende for å nå klimamålene i Paris-avtalen, sier Kolrud.

Økt risiko

Å rehabilitere framfor å rive gir flere positive effekter, i tillegg til mindre utslipp og ressursforbruk. Du får et bygg med sjel og historie, det gir stedsidentitet til et transformasjonsområde og det kan bidra til godt omdømme for utbyggeren. Men det er også mange utfordringer knyttet til rehabilitering, påpeker Kolrud.

– Dette er ikke bare rosenrødt. Det er mye mer risiko knyttet til det å rehabilitere sammenlignet med å bygge nytt. Og mange leietakere ønsker seg helt nye lokaler.

Les om ombruksappen Delio

Det er likevel ingen tvil om at kravene til at utbyggere skal rehabilitere framfor å bygge nytt bare blir sterkere. Så hva skal man gjøre?

– Man må planlegge og prosjektere på en annen måte enn man tradisjonelt har gjort for nybygg. Miljøkartlegging, ombrukskartlegging og god oversikt over byggets tilstand er nødvendig. I tillegg må prosjekteringen tilpasses objektet og alle involverte parter må samarbeide helt fra tidlig fase, sier Kolrud, og peker på samspillsmatrise som en god modell for denne typen prosjekter.

Digitale løsninger

Det er etter hvert også kommet flere digitale verktøy som gjør det enklere å oppfylle kravene til ombrukskartlegging – og snart kommer det ett til.

– Vi i Asplan Viak er helt i sluttfasen av utviklingen av ombruksverktøyet Delio. Det blir en nettbasert løsning for effektiv kartlegging og deling av materialdata mellom organisasjoner. Delio skal kunne brukes av alle som jobber med rehabiliteringsprosjekter, store som små. Ombrukskartlegging har blitt obligatorisk for utbyggere, og vi merker at det er mange spørsmål og usikkerhet i bransjen. For oss er det viktig både å være gode rådgivere og også tilby brukervennlige verktøy og løsninger, sier Kolrud.