Skip to content

Norges første offentlige utendørs gamingpark

Skisse av lekeelement i form av en lang sklie med lys og trapper på begge sider.

Hagadumpa Parcade i Larvik blir en digital spillverden i fysiske omgivelser.

Hagadumpa har lenge vært et populært sted for aking om vinteren, men blir lite brukt sommerstid. Da Larvik kommune søkte om midler til å bygge en helårs nærmiljøpark, kom etter hvert ideen om å koble en digital spillverden med de fysiske omgivelsene og naturkvalitetene som Hagadumpa byr på. 

Asplan Viak laget et skisseprosjekt for et uteområde som ville fungere både med og uten gaming. Skissene inneholder flere spesialdesignede lekeelementer, og et formspråk som er inspirert av naturen på stedet og retro gaming-grafikk. 

– Målet har vært å skape lekeelementer som skaper nysgjerrighet og motiverer til utforskning, aktivitet og spontane sosiale treff, sier landskapsarkitekt Simon Kristoffer Blix i Asplan Viak.

– Vårt ønske i dette prosjektet er å motivere barn og unge til å komme ut av gamingstolen og ut i aktivitet. Slik kan parken være med på å motvirke utenforskap og den større trenden med stadig mer inaktivitet i denne gruppen.

Kontakt

Simon Kristoffer Blix

Analyse, plan og landskap

Spill-integrert aktivitetspark

Resultatet ble en helhetlig plan for den spill-integrerte aktivitetsparken med skisser, referansebilder, 3D-visualiseringer og beskrivende tekst som danner grunnlag for de byggbare løsningene. Alle lekeelementer er planlagt og skal bygges slik at de enkelt kan knyttes til den digitale spillplattformen når den blir klar.

Qvisten Animation skal utvikle spilldelen av parken. Dette blir en helt ny spillverden der ungdommen kan bygge sin egen avatar, og sanke poeng blant annet ved fysisk aktivitet, oppgaveløsning og samarbeid rundt om i parken. Slik integreres spillverdenen og den fysiske verdenen på en ny og unik måte. 

Lokal ungdom medvirker

Larvik kommune bestemte at ungdom i alderen 10-15 år skulle være hovedmålgruppa for prosjektet, fordi undersøkelser viser at denne aldersgruppa trenger å øke den fysiske aktiviteten. 

En omfattende medvirkningsprosess med samtaler med lokal ungdom viste at over gjennomsnittet mange drev med gaming i området. Mange av dem hadde et sosialt nettverk digitalt, men savnet et sted der man også kunne møtes fysisk – uten å gi slipp på gaminginteressen. Dette bidro til at Larvik kommune valgte et konsept som trekker gaming ut i parkanlegget. 

«En morsom omvei»

Hagadumpa Parcade er delvis finansiert av prosjektet «En morsom omvei», som skal stimulere kommuner til å skape kreative nærmiljøanlegg som fremmer bevegelse på nye, morsomme og overraskende måter. Midlene deles ut av den frivillige organisasjonen Tverga, og Larvik var en av seks kommuner som i 2020 ble plukket ut blant 38 søkere.

Kontakt

Simon Kristoffer Blix

Analyse, plan og landskap

Gode kontorløsninger

Hvordan lokker man folk tilbake til kontoret? Interiørarkitekt Bente Handberg har spesialisert seg på folks ønsker og behov når det kommer til arbeidsplassen.

Slik vil Kongshaugen reinseanlegg ved Storfjorden i Sula kommune se ut når det står ferdig i 2028. Illustrasjon: Asplan Viak

Renere fjorder i sikte

Avløpsrenseanlegget for Ålesund og Sula kommuner vil gi langt bedre rensing av avløpsvannet. Gjennom overføringsanlegget vil det dessuten slippes ut i en fjord som tåler vannet bedre enn der det slippes ut i dag.

Bærekraftsrekord for samferdselsprosjekt

E6 Kvænangsfjellet har satt ny norsk rekord i bærekraftig infrastruktur.

Bente Handberg, interiørarkitekt

En flytteprosess er en kjempemulighet

Hvordan kan arbeidsplassen konkurrere mot hjemmekontoret? Interiørarkitekt Bente Handberg har gitt råd til mange arbeidsgivere som ønsker seg en bedre kontorhverdag for de ansatte.

Derfor bør norske entreprenører satse på leire

– Vi snakker med både ingeniører og oppdragsgivere som er nysgjerrige og positive, men vi ser at Norge henger litt etter både Sverige og Danmark når det gjelder å komme skikkelig i gang med å bruke leire som byggemateriale, sier Lisa Lavatelli. 

Maryam Beheshti og Jan Einar Nornes fra Horten kommune undersøker en kum for fremmedvann

Kommuner kan spare mye ved å overvåke avløpsrør digitalt

Ny teknologi viser kommunene hvor i avløpsnettet de bør ta grep for å unngå oversvømmelser og driftsslitasje.

Dronebilde av Nye Langøyene viser en badestrand og en gjennomgående gresslette, omgitt av løvskog på begge sider. Foto: Asplan Viak/Jostein Thorvaldsen

Langøyene

Langøyene i Oslofjorden var i nesten et halvt århundre hovedstadens søppelfylling. Her, mellom de to øyene innerst i Bunnefjorden, dumpet man alt av søppel fra Oslo, og det gikk båter med avfall i skytteltrafikk døgnet rundt.

Tak med blomstereng midt i en by

Naturen inn i regnskapet

Naturen er under press, og mange arter er truet. Nå blir stadig flere oppmerksomme på at det går an å gjøre noe med det. Arealregnskap er en metode for å tallfeste utbredelse og endringer av arealtyper.