Skip to content

På jobb i naturen

Når veier, avløpsanlegg eller vannkraft skal bygges, er det viktig med et godt kunnskapsgrunnlag om det biologiske mangfoldet. For å få fakta på bordet blir fagfolk sendt ut i terrenget for å kartlegge natur.

I Asplan Viak jobber biolog Per Gerhard Ihlen som fagansvarlig for naturmangfold. Han og kollegaene bruker ofte mye tid ute på feltarbeid i sommerhalvåret.

Kjernesesongen for feltarbeid er fra mai til oktober. Det er da det er vekstsesong, det vil si at de fleste plantene har blomster eller blader som gjør at kartleggerne kjenner dem igjen. Lav og mose kan de kartlegge hele året, så lenge det ikke ligger snø.

Livet i felt

– Vi får jo se veldig mye av landet vårt og steder som jeg ellers ikke ville ha vært og ofte går vi i områder der det knapt har vært folk, langt borte fra stier og veier, forteller Ihlen.

Stort sett kommer de seg tilbake til sivilisasjonen for kvelden, så de kan tørke tøy og utføre nødvendig etterarbeid. Det er sjelden de trenger telt for overnatting.

– Men jeg har opplevd å bomme på ferjer og måtte sove i bilen. Jeg prøver å unngå det, ler Ihlen.

Et viktig arbeidsverktøy er nettbrett med GPS og kartgrunnlag, så de finner fram over alt. De laster ned prosjektområder og jobber «offline», for det er ikke alltid det er nettdekning.

– Det er også en fin ting at vi treffer så mange folk på vår vei, stort sett hyggelige folk. Vi pleier alltid å ringe på og presentere oss hvis vi må jobbe på innmark, sier han.

Å være på feltarbeid innebærer likevel å være mye alene.
– Fordelen med større prosjekter er at vi drar flere sammen, og det er hyggelig å møtes om kvelden og se på arter vi har samlet.

Objektiv kartlegging

Oppdragsgiverne til biologene er ofte statlige, som for eksempel Miljødirektoratet og statsforvalterne, men også mange kommuner og private aktører.

– Vi får mange oppdrag på naturregistreringer og kartlegginger. Det gjelder ofte skogvernkartlegginger, som statsforvalterne bruker som grunnlag for et eventuelt vern. Da registrerer vi naturverdier ut fra visse kriterier. I tillegg er det mye kartlegging av naturtyper. Uansett er formålet å gjøre en mest mulig grundig og objektiv kartlegging, sier Ihlen.

Naturkartleggerne bidrar også inn i prosjekter som kollegaer i Asplan Viak eller andre rådgivningsselskap jobber med, som konsekvensutredninger og plansaker. Da får de ansvaret for registrering av naturverdier, truede arter eller fremmede arter i prosjektene. Det kan være i forbindelse med boligutbygginger, utbygging av vann og avløp, samferdsel og vannkraft.  

Ihlen understreker at de jobber nøytralt og uavhengig med å kartlegge, beskrive og gjøre biologifaglige vurderinger.

– Vi framskaffer et kunnskapsgrunnlag for den myndigheten som skal ta en beslutning, med objektive vurderinger av hva som kan bli virkninger og konsekvenser av planlagte tiltak, sier han.

Kontakt

Per Gerhard Ihlen

Analyse, plan og landskap