Skip to content

Hjeltefjorden arena

Landskaps- og aktivitetsanlegg

Et vakkert anlegg som tar utgangspunkt i områdets stedegne kvaliteter.

Ved Hjeltefjorden arena er det lagt vekt på å ta vare på og foredle naturen slik at den er en naturlig og integrert del av tur- og aktivitetsanlegget.

Hjeltefjorden Arena ligger sørvendt i det knausete landskapet på Rongøy i Øygarden – vest for Bergen.

Anlegget omfatter idrettshall og svømmehall som del av en større utbygging av idrettstilbudet i Øygarden kommune. Asplan Viak har prosjektert svømmehallen med ansvar for alle fag. Origo arkitektgruppe har vært arkitekter for idrettshallen.

Situasjonsplan og utomhus

Sør for bygningene er det et større naturområde med et lite tjern og våtmarksområde med krokvokste furuer, lyng og våtmarksvegetasjon med siv og gressarter.

Uteanlegget dekker mange funksjoner:

  • Atkomstsone for hele anlegget
  • Rekreasjonsområde mellom arenaen og tjernet, tilrettelagt for ulik aktivitet
  • Aktivitetsområde i tilknytning til våtmarksområdet
  • Gangforbindelser
  • Tilkomst for varelevering og utrykningskjøretøy
  • Parkering for personbiler

Anlegget er utviklet med utgangspunkt i områdets stedegne kvaliteter, og det er lagt vekt på å ta vare på og foredle naturen. Tjernet midt i anlegget har blitt et viktig og sentralt element.

Målet har vært å skape et anlegg som er tilgjengelig for alle og som er utfordrende og innbyr til aktivitet for alle brukergrupper uavhengig av alder, kjønn og funksjonsnivå. Området er opparbeidet med en jevn og trygg belysning.

Atkomsten

Plassen foran bygningene er atkomst og samlingspunkt for hele anlegget. Det er lagt vekt på god lesbarhet. Utformingen av uteområdene fremhever inngangen til bygningsmassen. Fra parkeringen i sør ledes besøkende opp mot byggene på en slak asfaltert gangveg. Mot vest avgrenses gangveien av en solid granittkant, som rammer inn aktivitetsområdet, og mot øst av en brosteinsrabatt med trær og sykkelparkering. De besøkende kan også velge å gå snarveien til inngangspartiet langs tjernet og opp trappen til byggene.

I øvre del av atkomstsonen er det etablert en raus plass, hvor deler av det opprinnelige berget stikker opp fra asfaltdekket og gir et estetisk supplement til plassen, samt flere naturlige sittemuligheter.

I området mellom tjernet og atkomstveien, er det lagt til rette for aktivisering og opphold. Langs tjernet er det etablert en gangvei hvor en natursteinsmur i to nivåer gjør det mulig å komme helt ned til vannflaten. På solskinnsdager er det være fint å sitte her og skue utover tjernet.

I den samme sonen er det etablert et aktivitetsområde med utfordrende apparater som innbyr til klatring, turning og utforsking. Aktivitetsområdet avgrenses av en grønn og frodig rabatt med busker, prydgressarter og fargerike stauder. Mot nord avgrenses lekeområdet av en opparbeidet gresskledd kolle.

Aktivitetsområdet

Vest for tjernet er det bygget opp et aktivitetsområde i eksisterende våtmark/skogsområde blant krokete furuer. Dette er attraktivt for Øygarden ungdomsskole, som er nærmeste nabo, samt for besøkende til arenaen. I aktivitetsområdet er det montert ulike klatre- og hinderapparater samt en stor zip-line. Området brukes både i skoletiden og på ettermiddagen av både barn og voksne. Her har man tatt i bruk et område som har ligget mer eller mindre ubrukt. Målet med aktivitetsområdet har blant annet vært å bidra til bedre folkehelse.

Gangforbindelser

Det er lagt vekt på å lage gode gangløsninger i hele prosjektområdet. Det er etablert en liten «rundtur» rundt tjernet og over våtmarksområdet. Stien er etablert med dekke av fin grus og tredekke, og en trebro er bygd som forbindelse over de våteste partiene i våtmarken.

Trafikkløsninger og parkering

Prosjektet omfatter opprusting og optimalisering av parkeringsplassen ved skolen. Bruken av idrettshallen vil i all hovedsak foregå på ettermiddagen når skolen og barnehagen er stengt, som gjør at sambruk av nærliggende parkeringsplasser fungerer bra. I den nye løsningen snur skolebussen på en nyetablert bussholdeplass. Det er i tillegg tilrettelagt for flere bussoppstillingsplasser langs adkomstvei rett sør for buss-snuplassen. Det er i planløsningen tilrettelagt for varelevering med lastebil øst for bygningsmassen.

Materialbruk med naturpreg

Tjernet, svaberget, knauser og vegetasjon har blitt ivaretatt under opparbeidelsen av nytt uteområde.

Overvann fra omkringliggende områder ledes og dreneres ned til tjernet. Herfra renner vannet videre ut i våtmarken. Tjernet ligger som et blankt speil midt i uteområdet og binder sammen de omkringliggende områdene og funksjonene.

Området er opparbeidet med dekker av asfalt og brostein, murer, trappeamfi og kantstein av naturstein, mur i støpt betong, lekeelementer og møbler i stål og impregnert furu. Elementene i denne sonen er robuste og solide.

Ved opparbeidelse av området vest for tjernet, er det lagt vekt på å bruke mest mulig naturmateriale, samt å ta vare på og rydde opp i stedegen vegetasjon. Ny opparbeidelse er gjort så skånsomt som mulig, for å unngå at eksisterende vegetasjon og vegetasjonsdekker skulle bli ødelagt. Stiene er opparbeidet med to meter bredde og grusdekke. Den nye brua er opparbeidet med impregnert furumateriale. Klatreelementer og hinderløype er bygget i trematerialer.

Stedegen vegetasjon

Tjernet har et helofyttbelte (et vegetasjonsbelte hvor det står vekster med røtter konstant under vann) med starr og sivarter. Samtidig går bergknauser helt ned i tjernet, enten med blottlagt fjell eller kledt med furu og ulike lyngarter.

I tilgrensende arealer rundt tjernet, ble det lagt stor vekt på å ta vare på mest mulig av den eksisterende vegetasjonen. Øst for tjernet var det opprinnelige vegetasjonsdekket og bergknauser allerede endret. Her er det plantet til med en litt annen type vegetasjon, hvor tanken bak var å gi nye og frodige vegetasjonsopplevelser til de besøkende.

Trær og nye stauder gir pryd i form av struktur, form og farge som skiller seg noe ut fra den stedegne vegetasjonen rundt tjernet. Vegetasjon og planter bidrar til å markere og lede de besøkende mot bygget samt «ønske velkommen» til ett nytt sosialt møtepunkt i Rong.

Kontakt

Anna Wathne

Analyse, plan og landskap

Kontor

Bergen

Kompetanseområder