Klimaregnskap og science based targets for Avarn Security
Asplan Viak har bistått Avarn Security med å sette opp et klimaregnskap og å utvikle såkalt «Science Based Targets» for virksomheten. Science Based Targets (SBT) er et globalt initiativ som støtter bedrifter og organisasjoner i å sette mål i samsvar med Parisavtalen.
For å begrense den globale oppvarmingen til under 2 grader som beskrevet i Parisavtalen, er det avgjørende at selskaper minimerer sitt klimafotavtrykk. Med dette som bakteppe, har EU utviklet bærekraftsdirektivet Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), der stadig flere selskaper fra og med 2025 vil måtte rapportere etter European Sustainability Reporting Standard (ESRS) på et bredt spekter av bærekraftspørsmål. Målet er å gi interessenter tilgang til nødvendig informasjon for å kunne vurdere et selskaps påvirkning på omverden og eventuelle risikoer forbundet med bærekraft. Sentralt i ESRS er at selskapene må rapportere sitt eget klimafotavtrykk i henhold til GHG-protokollen, samt sette seg mål for utslippsreduksjoner i henhold til Parisavtalen.
Science Based Targets (SBT) er et globalt initiativ som støtter bedrifter og organisasjoner i å sette mål i samsvar med Parisavtalen ved hjelp av egenutviklet rammeverk og prosess. Dette blir pekt ut av ESRS som en god mal for å jobbe med utslippskutt. Globalt følger over 4000 bedrifter rammeverket, og i 2023 veiledet Asplan Viak flere norske og internasjonale selskaper i denne prosessen, blant dem, Avarn Security konsernet. Avarn Security leverer ulike former for sikkerhetstjenester og består av fem selskaper, lokalisert i Norge, Sverige, Danmark og Finland.
Avarn SecurityAsplan Viak har fått oss raskt opp på et nivå innen miljøarbeid som vi ikke hadde klart på egenhånd.
Prosessen
Første steg i SBT-prosessen er å utarbeide et klimaregnskap for et basisår i henhold til GHG-protokollen. Dette dekker hele klimafotavtrykket til selskapet, inkludert direkte og indirekte utslipp, oppstrøms og nedstrøms for selskapets organisatoriske grenser. Dette ble gjennomført ved hjelp av Asplan Viaks egen løsning for klimafotavtrykk, Klimakost.
Resultatet viste at det er innkjøp av varer og tjenester som bidrar til den største delen av klimafotavtrykket til Avarn Security konsernet.
Avarn SecurityOrganisasjonen har sett fordelene med å ha et klimaregnskap og hvordan vi måler dette, samt at vi har god kontroll og dokumentasjon gjennom Klimakost programmet til Asplan Viak.
SBT-rammeverket stiller krav til utslippsreduksjoner på kort sikt (2030) og på lang sikt (2050). I henhold til rammeverket må selskapet kutte nesten halvparten av scope 1 og 2 utslipp innen 2030. Videre er det noe lavere krav for utslippskutt i scope 3 på kort sikt, da det anerkjennes at indirekte utslipp både er vanskeligere å måle nøyaktig, og redusere like umiddelbart. For å kartlegge hvordan Avarn Security kan redusere sine utslipp på kort sikt ble det arrangert workshops med hvert selskap for å introdusere rammeverket og for å identifisere mulige utslippsreduserende tiltak. De forskjellige selskapene har noe ulik aktivitet og dermed ulike muligheter for utslippsreduksjon. Samlet vises det at det er i bilparken og i leverandørkjeden Avarn Security har størst påvirkningskraft til å redusere utslipp på kort sikt, med noe variasjon mellom selskapene. På lang sikt krever rammeverket derimot at selskaper kutter mesteparten av alle utslipp, både scope i 1, 2 og 3.
Avarn SecurityVi har fått meget gode innspill og råd på hva vi bør ha fokus på for redusere egne utslipp.
Den siste delen av den innledende prosessen er å forplikte seg til mål og levere dem inn til SBT. Her bistod Asplan Viak med å identifisere hvilke alternativer for målsetting som best passer Avarn Securitys interesser og handlingsrom.
I det videre arbeidet vil Avarn-gruppen jobbe systematisk i sine selskaper for å gjennomføre de planlagte utslippsreduserende tiltakene i årene som kommer. Videre må Avarn Security fortsette å sette opp klimaregnskap i samme format som for basisåret slik at utviklingen som oppnås kan dokumenteres.