Skip to content

Livsløpsvurdering (LCA) av blå og grønne verdikjeder for hydrogenproduksjon

På oppdrag fra Equinor har Asplan Viak analysert 4 ulike produksjonsruter for hydrogen med leveranse til Nederland, basert på enten naturgass eller vannelektrolyse.

Hydrogen er en energibærer som kan bli viktig for Europeisk omstilling til lavutslipp i fremtiden siden bruk av hydrogen vil kunne substituere energibruk som i dag bidrar vesentlig til klimautslipp. En forutsetning er imidlertid at hydrogenet blir produsert med lave utslipp. EU har derfor lansert grenseverdier for når hydrogenproduksjon anses å være «low carbon», basert på utslippene knyttet til produksjon og leveranse. Produksjonsutslippene er basert på livsløpsvurdering (LCA).

Hydrogen kan blant annet produseres gjennom reformering av naturgass (med eller uten CO2-fjerning/CCS) eller gjennom elektrolyse av vann. Produksjon fra naturgass refereres ofte som grått (uten CO2-fjerning) eller «blått» (med CO2-fjerning). Produksjon av hydrogen gjennom elektrolyse av vann refereres til som «grønt» hydrogen, gitt at strømmen som benyttes til produksjonen har tilstrekkelig lave utslipp.

Vi har gjennomført en livsløpsvurdering av 2 ulike kjeder for produksjon av blått hydrogen og 2 ulike kjeder for produksjon av grønt hydrogen, med leveranse til Nederland. Utgangspunktet for analysen har vært interne prosjekt-data fra Equinor om nødvendige innsatsfaktorer og utslipp fra selve produksjonanleggene. Data fra Northern Lights-prosjektet er brukt for å belyse CCS-verdikjeden, fra kilde, via skipstransport, til sluttlagring.

Kontakt

Christian Solli

Arkitektur og bygg

Kontor

Trondheim

Kompetanseområder

Selve analysene er gjort i LCA-programvaren Simapro, som Asplan Viak også er forhandler av i Norge. Sentrale parametere i analysen er blant annet strøm-mikser som benyttes i produksjonsanleggene, energieffektivitet, grad av CO2-fjerning samt lekkasjerater av metan eller hydrogen. Klimaeffekten fra potensielle hydrogenlekkasjer er også vurdert, noe som ofte ikke har vært inkludert i tidligere analyser.

Detaljerte data fra prosjektet og resultatene av analysen er ikke offentlige, men har gitt Equinor verdifull informasjon om miljøeffektene ved ulike alternative produksjonsruter for hydrogen. Alle produksjonsalternativene viser potensial for å levere hydrogen godt under grenseverdiene fra EU. Leveransen omfatter også overlevering av den underliggende LCA-modellen i Simapro, som muliggjør videre arbeid internt på senere tidspunkt.

Oppdraget omfattet også en innledende litteraturstudie av livsløpsvurderinger for liknende verdikjeder, samt opplæring og kursing i bruk av Simapro for LCA.

Asplan Viaks medarbeidere i oppdraget

Tora Eidsmoen

Arkitektur og bygg

+4795474552

tora.eidsmoen@asplanviak.no

Christian Solli

Arkitektur og bygg

+4791567304

christian.solli@asplanviak.no

Andrea Arntzen Nistad

Arkitektur og bygg

+4795476606

andrea.nistad@asplanviak.no

Christofer Skaar

Arkitektur og bygg

+4741449522

christofer.skaar@asplanviak.no

Anton Asplund

Arkitektur og bygg

+4791343994

anton.asplund@asplanviak.no

Relaterte prosjekter