Livsvitenskapsbygget
Ny forskningsæra i Oslo
![false,[class => block h-full w-full]](https://www.asplanviak.no/content/uploads/2025/01/ratioArkitekterEventyrligLandskap19.01.23CopyrightByKVANT1-1-1600x900.jpg)
Illustrasjon: Ratio/Statsbygg + KVANT 1
Livsvitenskapsbygget skal være et senter for forskning mot liv, aldring og sykdom og skal bidra med løsninger på store samfunnsutfordringer innen helse og miljø. Asplan Viak har vært med som rådgivende innen Elektro og Lysdesign i alle faser.
Asplan Viak var en del av prosjekteringsgruppen VEV og har vært på utvikling av konsept ifm plan- og designkonkurransen og videre øvrige faser i prosjektet frem til planlagt ferdigstillelse. Prosjektet startet tradisjonelt med en utvikling av plan og design konkurranse, påfølgende skisseprosjekt, forprosjekt og KS2. Fra 2018 gikk prosjektet over til forberedelse til samspill med teknisk entreprenør og videre samspillsfase 1 til målpris. Deretter samspill fase 2, under teknisk entreprenør OneCo AS.
Fra overgang fase 2 har Asplan Viak jobbet som byggherre rådgiver, inkludert BUT, og under teknisk entreprenør OneCo AS som prosjekterende.
Prosjektet er gjennomført med fokus på systematisk ferdigstillelse, bruk av LEAN, VDC, ICE, MMI og andre agile prosesser i gjennomføringen.
2014
Plan- og designkonkurranse. Ratio arkitekter vant med forslaget «VEV».
2015
Statsbygg leverer skisseprosjektet til Kunnskapsdepartementet.
2016
Forprosjektet er ferdigstilt med påfølgende kvalitetssikring (KS2).
2018
Kunnskapsdepartementet gir Statsbygg i oppdrag å realisere prosjektet Nybygg for livsvitenskap, kjemi og farmasi ved UiO (januar).
2019
Kontrahering entreprenører (januar-mai) og oppstart gravearbeid (mai).
2020
Midlertidig stopp og replanlegging av byggeprosjektet (august).
2021
Grave- og grunnarbeider fullført (mai), reoppstart av utvidet byggeprosjekt (august) og oppstart stålkjernepæling (september).
2026
Planlagt ferdigstillelse.
- Oppdragsgiver: Statsbygg (2014-2026), OneCo (under rådgiver for teknisk entreprenør fra 2022-2026)
- Brukere: Universitet i Oslo (UiO) og Oslo universitetssykehus (Ous) avdeling, Klinikk for laboratoriemedisin (KLM)
- Arealramme: 97.500 kvm BTA
- Oppstart /ferdigstillelese: 1. kvartal 2019/2026
- Enterpriseform: Totalenterpriser med forutgående samspill
- Kostnadsramme: 13,3 mrd kr (per 01.07.2024)
- Kostnadsramme brukerutstyrprosjektet: 1,4 mrd. kr (per 01.07.2024)
Et bygg med stor samfunnsverdi
Livsvitenskapsbygget, en del av forskningsparken på Blindern, vil bli Norges største og mest avanserte undervisningsbygg med plass til 2600 personer under ett tak. Et prosjekt ledet av Statsbygg. Livsvitenskapsbygget skal være et felles anlegg for ledene universitets- og sykehusmiljøer innen livsvitenskap. Dette blir en arena for utstrakt tverrfaglig samhandling, teknologisk avansert utstyr og utvikling av et fremragende forskningsmiljø på tvers av fagområder og disipliner. Asplan Viak har bidratt som rådgivende ingeniører innen Elektro og Lysdesign gjennom samtlige faser av prosjektet.
I tillegg til vitenskapelig bidrag skal bygget også by på kulturelle opplevelser. Som et statlig prosjekt danner bygget et bakteppe for utstilling av ulike kunstmedier levert av KORO (Kunst i offentlig miljø).

Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen

Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen
Omfattende prosjektering av kompleks teknisk infrastruktur
Elektrotekniske installasjoner er en viktig del av et komplekst undervisnings- og helsebygg. Her er det blant annet flere hundre svært teknisk avanserte laboratorier med behov for riktig og sikker strømforsyning, belysning og nødlys som tilfredsstiller krav og behov. Arbeid utført av RIE omfatter alle installasjoner innen EL-kraft, EKOM, Sikkerhet, brukerutstyr og heiser i tidligfase.
Livsvitenskapsbygget er et prosjekt med høy miljøprofil. Prosjektet har innovative energiforsyningsløsninger og en målsetning om 60 prosent lavere energibruk enn TEK10. Energibruken beregnes som netto levert energi til bygget. Prosjektet har også et mål om å redusere klimagassutslipp fra materialer, energi og transport med 50 prosent sammenlignet med et standard universitetsbygg.
Livsvitenskapsbygget har i prosjekteringsfasen hatt mål om å kunne sertifiseres som er BREAM excellent og tilnærmet null energi.
Lyset bidrar til våkenhet og velvære
Asplan Viak har ansvaret for lysdesignet i prosjektet. Det nesten 100 000 kvm store bygget rommer mange funksjoner, hvorav belysningen ivaretar funksjonelle krav stilt av de mange ulike aktivitetene og brukergruppene. Bygget huser blant annet høyt klassifiserte lab-arealer, undervisningsarealer, tekniske arealer, arbeidsplasser og opplevelsessteder for brukere i fellesarealer. Lysdesignet og løsningene ivaretar krav og behov til de mange funksjonene og arealene. I tillegg fremhever konseptet prosjektets arkitektoniske og estetiske kvaliteter, samt kunst i offentlig rom.
Overordnet belysningskonsept er bygget rundt prinsippene av HCL (Human Centric Lighting/Menneskebasert belysning) som setter mennesket i fokus. Dette omhandler således både visuelle og ikke-visuelle behov vi nå vet påvirkes av lys. Sammen med samspillet mellom dagslys og kunstig belysning, bygger konseptet oppunder brukerens romopplevelse og styrket formidlings- og læreevne.

Illustrasjon: Hille Melbye Arkitekter

Illustrasjon: Hille Melbye Arkitekter
Høye miljømål
Belysningssystemene skal forsterke miljømål i form av produktvalg, behovsstyring, drift og vedlikehold. Byggherre stilte følgende krav for bærekraft:
- Energiforbruket for belysningen og styringssystemet dokumenteres i form av LENI-tall (Lighting Energy Numeric Indicator).
- All belysning skal i utgangspunktet være adresserbar og dimbar via DALI-protokollen.
- Et egnet grensesnitt etableres mot byggets øvrige automasjon og SD-anlegg.
Bevare mørkets kvaliteter utendørs
Asplan Viak sitt elektroteam står også ansvarlig for prosjektering av el-installasjoner og lysdesign for utendørs arealer tilknyttet Livsvitenskapsbygget. Belysningskonseptet bidrar til å fremheve uttrykket til bygget, samt ivaretar soner for aktiviteter. Uterommet skal også flyte sømløst inn i allmenningen i bygget.
Belysningskonseptet for eksteriøret bygger på prinsipper rundt å begrense lysforurensning på stedet. Dette baserer seg blant annet på å ivareta mørke områder på tomten, og variasjon i lysmiljøet, uten å komprimere behovet for sikkerhet og trygghet. En gang- og sykkelvei går igjennom tomten og skal reetableres i samarbeid med Oslo Bymiljøetat. Belysningen tilhørende denne, representerer en visuell barriere og er med på belysningshierarkiet i området.

Illustrasjon: Ratio arkitekter + Mir