Markeveien 1
Bygget i Markeveien 1 var et av få bygg som overlevde bybrannen i Bergen i 1916. Etter rehabilitering fremstår det som et teknologisk avansert lavenergibygg, samtidig som det elegante historiske inntrykket er løftet frem.
For Asplan Viak spiller kontoret en viktig rolle – på individnivå og for fellesskapet. Da Bergens-kontoret sto på flyttefot var ønskene å skape et vindu mot byen, og gi ansatte og besøkende «godfølelsen» når de kommer inn i lokalet. Gjenbruk og bærekraft skulle også vektlegges.
Prosjektere egne lokaler
Da vi ble presentert for potensialet ved Markeveien 1B og gårdeier DnBs ambisjoner for bygget ble vi overrasket over hvor godt dette matchet våre behov. Å få prosjektere våre egne lokaler og prege transformasjonen av en av byens flotteste sentrumseiendommer var selvsagt et ekstra pluss!
Bygningen er oppført i 1913 og har mye historie knyttet til seg. DNB Livsforsikring gjennomførte en omfattende rehabilitering av bygget, som sto klart høsten 2022. Asplan Viak har inngått leiekontrakt på tre av etasjene.
Bygningens fasade har stått nesten uendret i alle år, men noen fremmedelementer ble tilført under rehabilitering på 1950- og 1980-tallet. Nå er fasadens særpreg tilbakeført til utgangspunktet, blant annet er byggets originaldører tilbake. Dørene ble fjernet i 1985, men heldigvis var det noen som så verdien i å ta vare på dem. De ble plassert på låven til en fruktbonde i Sogn, noe huseieren fant ut av ved en tilfeldighet i senere tid. Dørene er nå blitt satt i stand og er utrolig flotte!
I tillegg har man på gatenivå åpnet opp bygget med store vinduer, slik det var originalt. Det er Vill Arkitektur som har stått for tilbakeføring av fasadene.
Tilbake til originaluttrykket
Tilbakeføringsgrep er gjort i hele bygget, også innvendig. I gangsoner har man hentet frem den gamle terrazzoen, trolig fra 1916, og en skjult skatt dukket opp i form av et forseggjort kjerreløp i mosaikk gjennom byggets førsteetasje. Et sentralt grep er gjenopprettelsen av de romlige kvalitetene i bygget, med særlig vekt på å få tilbake de gode himlingshøydene og romfølelsen. Nye materialer som føres inn i bygget er – så langt det har latt seg gjøre – basert på ombruk og restmaterialer.
Gamle materialer har fått nytt liv i oppsirkulering – som kubbegulvet, laget av bjelkelaget fra en gammel prestebolig. Mindre restpartier av fliser som ellers ville vært vanskelig å utnytte har fått nytt liv rundt i bygget. Benkeplater er av utgått sortiment, og lamper og spilevegger er hentet fra andre bygg i området til nytt liv i våre lokaler. Om lag 95 prosent av møbleringen er gjenbruksmøbler vi har kjøpt eller tatt med fra de gamle lokalene.
Det er interiørarkitektene våre som har stått for all prosjektering innomhus. De har utarbeidet en helhetlig planløsning, med fleksible og varierte soner og arbeidsområder. Ombruk, endringsdyktighet, synliggjøring av byggets historie og varig estetikk har stått i fokus.
Prosjektet har utfordret oss til å tenke bevisst og kreativt i våre løsningsvalg, og til å velge miljøvennlige materialer. Det er med stor entusiasme vi kan presentere hvordan våre bærekraftige prinsipper har blitt realisert gjennom konkrete løsninger – kom og besøk oss i ærverdige kontorlokaler med nytt liv!
Se interiørarkitektene fortelle om arbeidet her!
«Å transformere eldre bygg til nye funksjoner krever samspill av flere faktorer. Byggets suksessfaktorer handler om kvalitetene som underbygges og skapes gjennom materialbruk og utførelse, ved å hente frem spor fra en annen tid og videreføre den elegante historien – og slik også bringe generasjoner sammen.»