Skip to content

Nye Langøyene

Asplan Viak AS var engasjert som ansvarlig prosjekterende i prosjektet Nye Langøyene – en av Oslofjordens sentrale badeøyer. Det tidligere rekreasjonsområdet som ble etablert på Oslo kommunes søppeldeponi fra 1948 måtte reetableres – noe som bød på miljømessige utfordringer og fordret et tett tverrfaglig samarbeid.

Nye Langøyene stod ferdig august 2022, som et eksempel på hvordan et teknisk miljøprosjekt og en gammel søppelfylling kan bli et fantastisk sted å være. Området har rukket å bli en populær destinasjon i Oslofjorden og står godt rustet til å ta imot store mengder badegjester i årene som kommer.

Opprinnelig bestod Langøyene av to frittstående øyer; Nordre og Søndre Langøy. Fra 1908 til 1948 ble sundet mellom de to øyene benyttet som søppeldeponi, noe som resulterte i en sammenhengende overflate. I etterkrigstiden ble denne flaten planert ut og tilsådd med gress for rekreasjonsbruk.

Frem til 2013 var Langøyene en populær bade- og friluftsdestinasjon. Men grunnet manglende kunnskap for behandling av deponi begynte avfall å komme til syne på overflaten. Det ble også gjort funn av miljøfarlige gasser under gressflaten og gifter i sjøbunnen rundt øya. Disse funnene resulterte i videre kartlegging og konkrete tiltak for å hanskes med miljøforurensningen. Våren 2019 vant Veidekke ASA en tilbudskonkurranse hvor Asplan Viak AS ble engasjert som prosjekterende underleverandør.

Samspillsfasen med samkjøring av ulike fagfelt hadde oppstart høsten 2019 og ble avsluttet våren 2020. Prosjektet gikk så inn i detaljfasen hvor strategien for å håndtere miljøforurensningen ble sydd sammen med videre utvikling av området som en publikumsdestinasjon. Dette innebar forsegling av avfallsdeponiet med en leiremembran for å hindre utslipp av miljøgifter til sjø og miljøgasser på land. Over membranen ble det tildekket med rene masser av sand og jord, noe som ga mulighet for å skape et tiltalende grønt rekreasjon- og friluftsområde – fritt for miljøfarlige avfallsstoffer.

Se video fra nye Langøyene

Gjennom grundige analyser og undersøkelser jobbet landskapsarkitektene seg frem mot en ny disponering av området – herunder; terrengforming av masser over membran, utforming av plastring og kantsone mot sjø, nye gangveier rundt og gjennom området, nytt kaianlegg med venteareal for Ruter, stor sandstrand med strandpromenade og 360 meters langt sitteamfi, badeanlegg med HC badebinge, volleyballområde med gressamfi og utforming av vegetasjonsfelt for utluftning av gass. En viktig del av arbeidet var også å legge til for sårbar stedegen vegetasjon og bevare rødlistede arter. Arkitektene fra Asplan Viak AS har utformet nye fasilitetsbygg; kiosk, dusj og toalettanlegg – i tillegg til paviljongen ved ventearealet.

Arbeidet ble utført i tett samarbeid med flere fagfelt internt i Asplan Viak AS; ARK, RIM, RIB, RIVEG, RIE, RIBR, RIVA; i tillegg til GEO fra SWECO AS. Biologer fra Asplan Viak AS deltok i arbeidet med å bevare rødlistede arter og sårbar stedegen vegetasjon.

Nye Langøyene fikk DOGA-merket og var en av tre finalister til Oslo bys arkitekturpris 2024.