Skip to content

Nytt renseanlegg for Ålesund og Sula kommuner

Ålesund og Sula kommuner har gått sammen om å etablere et nytt renseanlegg i fjellhaller på Kvasneset i Sula kommune. Renseanlegget dimensjoneres for å kunne ta imot kommunalt avløpsvann fra opptil 69 000 personenheter. Prosjektet skal gi Sula og Ålesund reinere fjorder, og renseanlegget skal ha bærekraftige og framtidsrettede løsninger.

Sula og Ålesund kommuner startet i 2016 samarbeidet om å utrede et felles avløpsrenseanlegg. Dette med bakgrunn i at begge kommunene har flere til dels eldre avløpsrenseanlegg som ikke tilfredsstiller gitte rensekrav til primærrensing, og uttalelser fra offentlige myndigheter tilsier at det ikke lenger vil bli gitt dispensasjon for sekundærrensekravet i de områdene som omfattes av dette. Etter endt skisseprosjekt hvor en så på mulighetene for å etablere et nytt felles avløpsrenseanlegg på Kvasneset i Sula kommune, vedtok Sula og Ålesund kommune i 2018 å gå videre med forprosjekt for etablering av et sekundærrenseanlegg i fjell der.

De anleggene som planlegges overført til det nye anlegget har alle mekanisk rensing som skal tilfredsstille kravet til primærrensing. Eksisterende anlegg som planlegges overført til nytt anlegg på Kvasnes er RA1 Langevåg, RA2 Djupvika og U4 Sunde i Sula kommune, samt RA3 Larsgården, RA4 Åse, RA5 Breivika og RA6 Flisnes i Ålesund kommune.

Det nye renseanlegget skal gi renere fjorder, samt en bærekraftig og fremtidsrettet avløpsløsning for innbyggerne i Sula og Ålesund. Kommunene har kalt prosjektet «BLÅ – fjordar for framtida».  

Gjennom forprosjektarbeidet er det sett på ulike plasseringer av drifts- og administrasjonsbygg etc. ute i dagen, og plassering og utforming av selve renseanlegget i fjellhaller. Prosjektet er nå i detaljprosjekteringsfasen.

Anlegget dimensjoneres for prognoser for situasjonen i 2050. I 2050 er det anslått at det vil være 48 300 innbyggere tilknyttet renseanlegget. I tillegg vil det være tilknyttet institusjoner, bedrifter og lignende. Det settes også av en reserve for ikke kjente tilknytninger (f.eks. næringsetableringer).

Totalt dimensjoneres anlegget for 69 000 pe (personenheter). Dette gir følgende hydraulisk dimensjonering: Qdim=222 l/s, Qmaksdim= 600 l/s  og Qmaks= 700 l/s.

Renseanlegget skal tilfredsstille sekundærrensekravet definert i Forurensningsforskriftens kap. 14 for fjerning av organisk stoff. Det er avklart at det ikke er krav om fosforfjerning. For å ha tilstrekkelig fleksibilitet for eventuelle framtidige skjerpede rensekrav, så forberedes anlegget slik at det på et senere tidspunkt kan bygges om med eksempelvis et kjemisk rensetrinn.