Skip to content

Rosenholm

I denne mulighetsstudien for OBOS viser vi sammen med Dyrvik Arkitekter vår visjon for Rosenholm ved Holmlia helt sør i Oslo.

«Den røde tråden» – nabolaget som gir mulighet og plass til alle. Vi visjon er å skape en bydel med bærekraft som premissgiver for utvikling av området. Rosenholm skal være et godt sted å bo for en stor andel av befolkningen med variasjon i boligtilbud, plass og rom til felleskap mellom naboer og med mulighet for å bli i et nabolag gjennom alle livets faser.

Rosenholm skal være et sted å møtes, for de som bor på Rosenholm, og de som bor i områdene rundt. Den nye bydelsparken blir et grønt hjerte i området med nisjebutikker, kunst og kultur, restaurant og kafe. Holmskogen byr på fri lek med klatring i trær, oppdagelsesferd og plass til utfoldelse. Stasjonsområdet vil ha et urbant bygulv med et variert tilbud av tjenester og arbeidsplasser.

Rosenholm skal være et sted som tar helhetlig bærekraft på alvor. Prosjektet har spesielt høye ambisjoner for miljømessig og sosial bærekraft. Ambisjonene skal konkretiseres gjennom tiltak knyttet til gjenbruk og ressursbruk, boliglaboratorier, økologi og naturmangfold, klimatilpasning, energibruk og mobilitet.

Rosenholm skal være et spennende sted å reise til, med varierende arkitektur, den røde tråden som går gjennom hele området og binder nabolagene sammen, et aktivt bygulv som inviterer til opphold og aktivitet, og det frodige landskapet. Sammen med Søndre Aas gaard, Holmlia og områdene rundt, vil Rosenholm utvikle seg til å bli en bydel for bærekraft og innovasjon for fremtidige generasjoner.

Det klassiske storgårdskvartalet er brukt som utgangspunkt. De strekker seg på tvers av hele planområdet og bearbeides med varierende dybde på tomten. En gangforbindelse (Den røde tråden) binder alle kvartalene sammen fra nord til sør, samtidig som den deler og åpner opp kvartalene.

Utbyggingskonseptet vi foreslår muliggjør fleksible kvartaler, som kan fylles med typologier i ulik skala med forskjellig innhold, inkludert muligheten for å integrere større eller mindre boliglab-prosjekter. En slik variasjon innad i kvartalene kan bidra til å skape et bedre nabolag. Kvartalet lager tydelige grenser mellom det offentlig og halvprivate gårdsrommet.

Gårdsrommens utforming muliggjør et rikt og variert liv, samtidig som ulike typer boliger og gode skjermete halvprivate uteområder legger til rette for et rikt og sammensatt sosialt miljø.

Kontakt

Sigrid Furuholt Engelstad

Analyse, plan og landskap

Kontor

Oslo