Skip to content

Sandvika sentrum øst

Nye Sandvika sentrum er et stort og sentralt byutviklingsprosjekt i regi av Bærum kommune – med høye ambisjoner og kvalitetsbevisste mål. Formålet med prosjektet er at Sandvika sentrum skal bli en pulserende kultur- og regionby hvor det er attraktivt å oppholde seg for alle.

Nye bygningsstrukturer skal erstatte gamle. Gater og plasser skal fornyes og tilpasses ny situasjon. Et sammenhengende og sømløst bygulv vil binde nye og eksisterende bygg sammen, og fungere som et «dansegulv» for byens liv. Målet er å skape en by hvor du trives og senker skuldrene. Gatene og plassene skal invitere til bruk gjennom hele året og være tilgjengelig for alle.

Nye Sandvika sentrum består av seks ulike byrom ; Stasjonstorget (tidligere Otto Sverdrups plass), Rådmann Halmrasts vei, Kinoveien i Helgerudkvartalet, Kinoveien mot Sandvikselva, Rådhustorget og Jørgen Kanitz gate. Områdene har inneholder ulike funksjoner og kvaliteter og funksjoner,  bindes sammen av et sammenhengende bygulv og med grønn og mangfoldig vegetasjon, en urban natur utviklet for prosjektet. Gode offentlige sitteplasser som er tilgjengelig for alle Møblering og oppholdssoner av ulik skala er sammen med uteserveringer viktige elementer for å skape et aktivt og inviterende byliv. Alle gater har blitt omgjort til gågater. Det solrike Rådhustorget rådhusplassen får en ny og flott utforming med fonteneanlegg, sittesteiner og en lang buktende fargesterk benk med vakker vegetasjon i bakkant. Det er også foreslått å lage en skulpturell og interessant lekeplass i Rådhusparken. Sammen med fonteneanlegget vil dette gi sentrum et godt tilbud også for barn og unge.

Nye Sandvika sentrum skal bli en by som er aktiv, inviterende og tilgjengelig for alle.

Kontakt

Inge Dahlman

Analyse, plan og landskap

Kontor

Oslo

Kompetanseområder

Stasjonstorget – Vrimle- og møteplassen

Stasjonstorget er hjertet i byen og er det første møtet med Sandvika for de som kommer med buss eller tog. Plassen er dermed entréen til sentrum for kollektivreisende. Mange mennesker vil daglig passere over plassen, som også vil være en sentral møteplass i sentrum. Det etableres grønne øyer med frodig og blomsterrik beplantning. Kantene på øyene gir plass for uformelle sitteplasser og benker. Øyene deler inn plassen i mindre rom hvor det er hyggelig å oppholde seg. Trappeanleggene knytter plassen til bygningene rundt, og lager gode soner for uteservering. Alle platåer og innganger er universelt tilgjengelig.

Rådmann Halmrasts vei – Gågata

Dagens gate bygges om til en vakker og ny gågate med rom for både opphold og vrimling. All biltrafikk forsvinner. Gaten får nye trær som tilfører frodighet, farger og blomstring. Trærne er sidestilt i gaten sammen med benker og annen møblering. Det sikres god passasje langs alle fasader og det etableres et større vrimlerom midt i gaten. Benker sørger for gode sitteplasser. Det vil også være flere uteserveringer langs Helgerudkvartalet. Håkon Stenstadvolds plass utformes som en hyggelig liten plass for opphold og uteservering og kobles til gågata.

Kinoveien – Den nye tverraksen

Kinoveien er sentral i den nye tverraksen gjennom sentrum som strekker seg fra Malmskriverveien til Elvepromenaden og Sandvikselva. Den nye Kinoveien deler Helgerudkvartalet i to og blir som et urbant juv med høye bygninger på hver side. For å gi tilgang til vinduer og innganger i handlegaten, plasseres grøntfeltene midt i gaten. Disse danner små torg med beplantning og sitteplasser. Kinoveiens nedre del omgjøres til gågate med vegetasjon på hver side mot fasadene. Dette gir en grønn ramme til gågaten og en fin forbindelse til Sandvikselva og sentrum i vest.

Rådhustorget – Solplassen

Det nye solrike Rådhustorget vender mot Rådhusparken og er inngangsporten til sentrum fra sør. Torget legger til rette for, og inviterer til opphold, lek og folkeliv. Dette blir et sted for alle aldersgrupper med fonteanlegg, skulpturelle sittesteiner og en lang buktende fargesterk benk med vakker vegetasjon i bakkant. Langs bebyggelsen er det plass til benker for opphold, samt uteserveringer.

Jørgen Kanitz gate – Den grønne sjøaksen

Jørgen Kanitz gate blir en markant akse og en ny, bred gågate i sentrum. Sentralt i aksen etableres det vegetasjon for å gi gaten menneskelige dimensjoner. Vegetasjonen etableres i flere sjikt, og vil fremme et bedre lokalklima på bakkenivå. Samtidig gir det vakre og frodige innslag i gaten. Det plasseres mindre plasser og stier i grøntfeItene som gir rom for opphold og lek. Det etableres også regnbed som ivaretar overvannet på en sikker og miljømessig måte. Krysset med Tinghustrappen og Kinoveien blir et viktig knutepunkt i byveven.