Et av Norges ledende kompetansemiljøer innen vann- og miljøfag
Vi utfordrer og hjelper kundene våre med å finne løsninger som både er kostnadseffektive, varige og har lavt klimafotavtrykk.
Tilgang på rent vann, rene vassdrag og fjorder, samt beskyttelse mot flom og oversvømmelser tar de fleste for gitt. Asplan Viak har et av landets fremste fagmiljø innen vannbehandling, og arbeider i alle faser, fra utredninger og tidligfase til oppfølging i byggefasen og kjenner lovverket knyttet til vannmiljø godt.
Hensynet til miljø veier tungt i all vår rådgivning. Vi vil alltid utfordre og hjelpe våre kunder til å finne løsninger som både er kostnadseffektive, varige og har lavt klimafotavtrykk.
Våre miljøeksperter innen vannmiljø og forurenset grunn bidrar også til å kartlegge miljøfare og planlegge riktige tiltak.
Vi har kompetansen du trenger for å levere rent drikkevann. Både publikum og myndigheter har stadig strengere krav til kvaliteten på drikkevannet. Asplan Viak har i mange år bistått kommuner og andre aktører med å finne de beste løsningene, prosjektere anleggene og utvikle nye løsninger. Vi kan bidra med:
- Kartlegging og undersøkelse av vannkilder
- Klausulering og konsesjon for vannuttak
- Mikrobiell barriereanalyse (MBA)
- Valg av rensemetoder
- LCA / livssyklusanalyse for alternative løsninger
- Utprøving av alternative renseprosesser
- Prosjektering av vannbehandlingsanlegg, bassenger og ledninger
- Driftsoppfølging
- ROS-analyser og beredskapsplaner
- Internkontroll og godkjenning av vannverk
Asplan Viak har solid kompetanse innenfor vannmiljø og våre miljørådgivere sørger for at hensyn til vannmiljø ivaretas i alle prosjekter. Vi arbeider i alle faser, fra utredninger og tidligfase til oppfølging i byggefasen og kjenner lovverket knyttet til vannmiljø godt.
Prosjektering av VA-ledningsanlegg utføres ved å bl.a. utvikle VA-hovedplaner, nettmodellering, vurdere bærekraftig overvannshåndtering samt som tverrfaglig prosjektering sammen med vei, landskapsarkitektur og øvrige tekniske fag.
Asplan Viak har solid kompetanse og lang erfaring innenfor overordnet planlegging for vann og avløpsanlegg. Vårt mål er å være et av de fremste miljøene i Norge på overordnede planer, spesielt saneringsplaner og hovedplaner og vi kan bidra til å løse svært mange av utfordringene som kommunene står ovenfor. Asplan Viak har bl.a. vært en av hovedbidragsyterne i utviklingen av DiVA-metodikken, som representerer den beste metodikken for å utarbeide hoved- og saneringsplaner. Metodikken er basert på 15 års forskningssamarbeid i Europa. Faggruppen VA-Planer og forvaltning tilbyr utarbeidelse av alle typer overordnede utredninger.
Vi benytter bl.a. ulike GIS- og modellverktøy i utarbeidelsen av våre planer og har god kompetanse på dette.
Håndtering av overvann i rør under bakken har gjort byer og tettsteder sårbare for flom og oversvømmelser. Mange kommuner har også et betydelig etterslep på vedlikehold av avløpsanlegget og kapasiteten er ofte sprengt. Utfordringene knyttet til overvann forventes videre å øke fremover som følge av klimaendringer, fortetting og skjerpede krav for vannkvalitet i vassdragene våre. Åpen overvannshåndtering gir mulighet til å utnytte vannet som en ressurs til vanning, lek, læring, rekreasjon og til å fremme biologisk mangfold i landskap og uterom.
I Asplan Viak jobber vi tverrfaglig med hydrogeolog, VA-ingeniør og landskapsarkitekt for å komme fram til løsninger som viser fram og bruker vannet på overflaten.
Vi tilbyr produkter og tjenester innen blant annet:
- Hovedplaner/kommunedelplaner rettet mot overvann
- Dimensjonering og prosjektering av overvannsløsninger for bygg- og veitiltak (VA-rammeplaner, hovedplaner overvann o.l.)
- Bekkeåpninger
- Urbane flomveier
- Regnbed, blågrønne tak, fordrøyningsløsninger
- Overvannshåndtering etter Breeam
- Modellering av overvann
Vi tilbyr rådgiving og bistand innen de fleste problemstillinger knyttet til hydrologi, flom og vassdragshydraulikk.
Vi utnytter både bred kompetanse og anerkjente dataverktøy for å løse våre arbeidsoppgaver som spenner fra nedbøranalyse og flomberegninger til hydrauliske analyser med simuleringsmodeller i 1D og 2D.
Vi setter sammen våre team av både erfarne seniorer og kunnskapsrike juniorer. I mange oppdrag jobber vi også tverrfaglig sammen med dyktige kolleger fra andre avdelinger.
Vi tilbyr følgende tjenester:
- Kartlegging av flomfare på alle plannivåer i henhold til krav i PBL, TEK 17, NVEs retningslinjer, Statens vegvesens håndbøker og Bane NORs Teknisk regelverk
- Terrenganalyse for kartlegging av flomveier/dreneringslinjer
- Kartlegging av kritiske punkt i bekker og bratte vassdrag i henhold til NVEs tilskuddsordning
- Vurdering av erosjonsfare og dimensjonering av erosjonssikring
- Åpning av bekker og restaurering av vassdrag
- Konsesjonssøknader for vassdragsinngrep
- Tilrettelegging for fisk og fiskeoppgang
- Vurdering etter BREEAM NOR Pol 3 Overvann
- Kapasitetsvurdering av drikkevannskilder (overflatevann)
Utslipp av næringsstoffer og organisk materiale til vann forårsaker forringelse av vannmiljø i bekker, elver, innsjøer, fjorder og hav. Rensing av avløpsvann fra befolkning og industri er et viktig virkemiddel i arbeidet med å forbedre vannkvalitet og tilstanden til økosystemer.
Avløpsrensing er et område med stort potensial for å ta i bruk bærekraftige løsninger gjennom ressurs- og energigjenvinning.
Asplan Viak har lang erfaring med prosjektering av ledningsanlegg som krever lite eller ingen graving, såkalte NoDig-metoder.
Metodene er spesielt godt egnet der graving ikke er hensiktsmessig eller mulig. Svært ofte kommer NoDig-metodene bedre ut enn tradisjonelle graveoppdrag både på pris, miljø og fremdrift. Grøftefrie metoder kan i flere tilfeller også være den beste løsningen for nyanlegg. Gjennom naboloven er utbygger forpliktet til å vurdere de tekniske løsningene som gir minst ulemper for tredjepart.
Som rådgiver bistår Asplan Viak med metodevurdering og prosjektering av NoDig-metoder uansett hvor i landet oppdraget måtte finne sted. Vi kan blant annet bistå med prosjektbistand, metodevurdering, skisse-/forprosjekt, kostnadsoverslag og konkurransegrunnlag.