Sirkulære bygg og områder
Vi har lang erfaring og et stort engasjement knyttet til transformasjon av eksisterende bygg og områder – vi bistår gjerne med å lage gull av gråstein!
Flere av våre egne kontorer er rehabiliterte bygg hvor vi selv har hatt gleden av å prosjektere løsningene.
Vi ønsker at vår landsdekkende, tverrfaglige kompetanse skal bidra til omstilling til en mer sirkulær bygg- og anleggsbransje, og at omstillingen skyter fart. Våre rådgivere har kompetanse om både de tekniske og miljømessige aspektene som må vurderes i rehabiliterings- og ombruksprosjekter.
Vi tilbyr rådgivning i alle ledd av prosessen, fra etablering av mål og kriterier knyttet til sirkularitet, via kartlegging av transformasjon- og ombrukspotensial, til planlegging og prosjektering av endringsdyktige bygg og områder.
Våre rådgivere har god erfaring med miljø- og ombrukskartlegging i henhold til forskriftskrav ved rehabilitering, ombygging og riving av eksisterende byggverk. Vi har også utviklet Delio, vårt eget verktøy for ombrukskartlegging som effektiviserer prosessen.
Vi har god erfaring med miljø- og ombrukskartlegging i henhold til forskriftskrav ved rehabilitering, ombygging og riving av eksisterende byggverk. Vi benytter regionale tverrfaglige grupper hos Asplan Viak i ombrukskartlegginger for vurdering av kartlagte komponenter og materialer. Dette sikrer en høy kvalitet på informasjon om komponenter som muliggjør praktisk ombruk. Vi bruker vårt eget verktøy for ombrukskartlegging Delio.
Vi kan også tilrettelegge for reduksjon av klimagassutslipp, bl.a. ved å beregne klimagassgevinsten ved ombruk i prosjektene. Andre viktige faktorer, som potensielt unngått avfall i kg eller innkjøpskostnad for tilsvarende nye produkter, kan også inkluderes i rapporten.
Vi bistår med vår kompetanse for klimavennlig materialbruk og ombruk i prosjekter med ambisjoner utover det lovpålagte. Vi er en pådriver for å sikre reell ombruk i byggeprosjekter. Vi vurderer markedsmessige og juridiske muligheter for ombrukte byggevarer. Vi bruker vår kunnskap inn i utvikling av miljøkonsepter og mulighetsstudier. Vi kan bidra med idéutvikling og prosjekteringsbistand knyttet til rehabilitering av bygg og ombruk av komponenter, samt tilrettelegging for ombrukbare og endringsdyktige bygg, landskap og byer.
Vi tilbyr også fysiske kurs for å dele våre erfaringer og lære andre beste praksis for kartlegging – vennligst ta kontakt direkte hvis dette er interessant for deg eller teamet ditt.
Vi undersøker og vurderer transformasjonspotensial og -konsekvenser i et miljøperspektiv både på enkeltbygg- og områdenivå. Dette danner grunnlag for miljøbaserte beslutninger om riving eller transformasjon, slik som det f.eks. stilles krav om i FutureBuilt Sirkulær.
Asplan Viak har omfattende BREEAM-kompetanse, samt erfaring fra andre sertifiseringsordninger som FutureBuilt og Svanemerket. Vi har flere ombrukskartleggere, og en betydelig kompetanse på klimaregnskap, LCA og EPD. Vi benytter vår kunnskap om BREEAM som metodikk inn i prosjekter, blant annet for emner MAT06, MAT07 og WST01 som omhandler ombruk og klargjøring for fremtidig ombruk.
Dersom bygg eller områder skal transformeres kan vi bistå med rådgivning i alle ledd av prosessen fra overordnet planlegging til detaljprosjektering. Asplan Viaks rådgivere har prosjektert en rekke spennende ombygginger over hele landet i alle skalaer. Vi har også ekspertkompetanse på antikvarisk rehabilitering.
Industriell symbiose er en strategi for økt ressursutnyttelse og redusert miljøbelastning. Ulike bedrifter samarbeider om å utveksle råstoff, avfallsstrømmer og energi for å levere mer produkter og funksjon for mindre ressurser. Vi kan bistå bedrifter i tidligfase analyse av ulike alternativer for industriell symbiose.