Asplan Viak har et av landets største planmiljøer
Asplan Viak bistår i alle planfaser, og kan tilby en lang rekke analyseverktøy og metoder for kartlegging og informasjonsinnhenting.
Vi gjennomfører og leder gode planprosesser, lager arealplaner etter PBL, utvikler bærekraftige og kreative konsepter og løsninger, samt avveier interessekonflikter, blant annet mellom utnyttelse og vern av arealer. Planlegging av byer og steder fordrer visjonære ideer, tverrfaglig respekt og en god dose ydmykhet for oppgavens kompleksitet.
Planlegging er erfaringsbasert og preges av verdi- og interesseavveininger, noe som gjør den krevende. Nøkkelpersoner er planleggere som kan gjennomføre gode prosesser, sette planløsninger i en tverrfaglig sammenheng, sikre nødvendige utredninger og dokumentasjon og legge til rette for videre gjennomføring. Asplan Viak har spisskompetanse innen de fleste tema og kan håndtere disse i spesifikke temarapporter/utredninger og i konsekvensvurderinger.
Asplan Viak bistår i alle planfaser, og kan tilby en lang rekke analyseverktøy og metoder for kartlegging og informasjonsinnhenting. Vi gjennomfører og leder gode planprosesser, lager arealplaner etter PBL, utvikler bærekraftige og kreative konsepter og løsninger, samt avveier interessekonflikter, blant annet mellom utnyttelse og vern av arealer. Planlegging av byer og steder fordrer visjonære ideer, tverrfaglig respekt og en god dose ydmykhet for oppgavens kompleksitet.
Siden tidlig på 60-tallet, har regional og kommunal planlegging i bred forstand vært et av kjerneområdene i Asplan Viaks virksomhet. Vi har dermed opparbeidet oss solid kunnskap om samfunnsutviklingen og de rammebetingelser og utfordringer lokale og sentrale myndigheter står overfor.
Sammen med kommuner og fylkeskommuner tilrettelegger vi for planprosesser og plansystemer som sikrer politisk eierskap til strategiske planer og tar nye grep for å fornye samfunns- og arealplanleggingen. Vi utvikler kunnskapen sammen med kommunene og fylkeskommunene framfor å levere «ferdig» kunnskap.
Asplan Viak tilbyr redegjørelser om klimagassutslipp og klimatilpasning for planprosesser. Analysen kan være aktuell for alle reguleringsplaner i tidlig fase, særlig ved omregulering til annen bruk av områder der hvor eksisterende bygg skal rives, eller der hvor man bygger i nytt terreng.
I redegjørelsen inngår:
- Vurdering av tilrettelegging for grønn mobilitet for bebyggelsen på planområdet
- Vurdering av blågrønn struktur på planområdet
- Vurdering av løsninger for overvannshåndtering på planområdet
- Vurdering av energibehov og muligheter for lokal energiproduksjon
- Potensiale for gjenbruk av materialer og hvilke klimagassutslipp materialvalgene fører med seg
- Diskusjon av løsninger for fossilfri byggefase, herunder oppvarming, byggtørking og fossilfrie anleggsmaskiner
Grunnvarme utnyttes til oppvarmings- og kjølingsformål ved hjelp av en varmepumpe. Dette er både miljøvennlig og fornybar energi, og blir stadig mer populært blant norske byggeiere.
Asplan Viak har solid kompetanse på både lukkede systemer med energibrønner i fjell, åpne systemer med bruk av grunnvann som energikilde, og større energilager.
Vi tilbyr en rekke tjenester innen disse fagområdene, alt fra større utredninger og utviklingsprosjekter til forundersøkelser og detaljprosjektering av energibrønnparker. Vår erfaring er at tidlig og god planlegging, gjennomtenkte løsninger, gode grunnlagsdata og fokus på oppfølging i bygge- og driftsfasen er de største suksesskriteriene for vellykkede grunnvarmeanlegg.
okalklima defineres som påvirkning av vind- og solforhold, nedbør, temperatur og luftkvalitet på et avgrenset sted. Dette er viktige forutsetninger som det bør tas hensyn til i utvikling av et prosjekt.
Analyse av lokalklimaet er en del av den tverrfaglige tilnærmingen som er nødvendig for å utvikle gode løsninger ift. klimaendringene og fortettings- og knutepunktpolitikken.
Asplan Viak har en tverrfaglig lokalklimagruppe bestående av meteorolog, landskapsarkitekt, arkitekt og akustiker.
Vi arbeider i et spenn fra mulighetsstudier til konsekvensutredninger for større områder. Det sentrale er at kunnskap om lokalklimaet anvendes i planprosessen og gir viktig innspill til utvikling av prosjektet.
Typiske problemstillinger hvor vi har mange referanser er:
- Luftforurensning og luktproblematikk
- Fortetting i bykjerner
- Havneområder (transformasjonsområde)
- Boligområder, skoler og barnehager
- Snø- og sanddrift
- Kaldluftsdrenasje
- Bølger
- Bygde vindskjermer og bruk av vegetasjon
Klimaendringene øker risikoen for ekstremvær, dette utgjør en trussel for infrastruktur, bygg og eiendom. Mer enn halvparten av landets kommuner har opplevd en eller flere ekstreme værhendelser i løpet av de to siste årene.
Vi kan bistå med å få et helhetlig overblikk over utfordringer for ditt prosjekt eller din kommune, for å vite hva en skal sikre seg mot. Forebygging lønner seg alltid fremfor å reparere. Men forebygging koster, og et godt kunnskapsgrunnlag bidrar til at ressursene brukes riktig..
Vi tilbyr:
- Kartlegging og risikovurdering
- Oppdatert kunnskap om klimatilpasning
- Oversikt over gjeldende krav og retningslinjer
- Integrering av klimarisiko i samfunns- og arealplanlegging
- Prioritering av tiltak med størst effekt i et kost-nytte perspektiv
- Risikoanalyse i forbindelse med reguleringsplanarbeid
- Risikovurdering i henhold til BREEAM NOR (LE 06)
- Screening av risiko og klima- og sårbarhetsvurdering for prosjekter etter EUs taksonomi for bærekraftig finans
I forbindelse med urbanisering, fortetting, transformasjon og områdeutvikling er ofte klimakonsekvenser et av flere tema som ønskes belyst. Asplan Viak har utviklet en metodikk og en tjeneste som kan brukes til slike utredninger. Metoden kan brukes fra overordnet planlegging og policyutforming, til konsekvensutredning og mer detaljert planlegging og kan brukes av kommunale planleggere, planmyndigheter, samt offentlige- og private utbyggere.
Tjenesten er spesielt godt egnet til å evaluere klimakonsekvensene fra:
- Fortettingsstrategier
- Knutepunktsutvikling
- Områdeutvikling
- Transformasjon
- Omlegging av energisystem på områdenivå
- Miljømessig ambisiøs utbygging
- Utslipp fra etablering av ny infrastruktur
- Utslipp fra arealbruksendringer
Asplan Viak tilbyr redegjørelser om klimagassutslipp og klimatilpasning for planprosesser. Analysen kan være aktuell for alle reguleringsplaner i tidlig fase, særlig ved omregulering til annen bruk av områder der hvor eksisterende bygg skal rives, eller der hvor man bygger i nytt terreng.
- Vurdering av tilrettelegging for grønn mobilitet for bebyggelsen på planområdet
- Vurdering av blågrønn struktur på planområdet
- Vurdering av løsninger for overvannshåndtering på planområdet
- Vurdering av energibehov og muligheter for lokal energiproduksjon
- Potensiale for gjenbruk av materialer og hvilke klimagassutslipp materialvalgene fører med seg
- Diskusjon av løsninger for fossilfri byggefase, herunder oppvarming, byggtørking og fossilfrie anleggsmaskiner
Asplan Viak benytter og utvikler teknologiske løsninger innen geomatikk for å løse prosjektoppgaver innen alle sine fag, og driver systematisk metodeutvikling for å optimalisere samhandling, automatiserte analyser og presentasjon. Prosjekter der geomatikk-spesialister, med dybdekunnskap innen Geografiske Informasjonssystemer (GIS) tas med tidlig i planleggingsfasen, blir både bedre og billigere. Asplan Viak utvikler egne digitale tjenester og produkter med utgangspunkt i geomatikk-faget.
Nabolag, byrom og møteplasser må planlegges for tilhørighet og trivsel. Da er det viktig å ta sosiale og kulturelle forhold på alvor.
Asplan Viak er en faglig spydspiss innen sosial bærekraft i by- og stedsutvikling. Vårt tverrfaglige team, med bakgrunn fra arkitektur, urban design, sosiologi, kulturvitenskap, samfunnsgeografi og byplanlegging, har spesialkompetanse på prosess og medvirkningsmetodikk.
Vi kan bidra til inkluderende prosesser med helhetlig bærekraft i utviklingen av møteplasser, byrom, parker, planprosesser og boliger, samt strategier og analyser.
Vi tilbyr:
- Sosiokulturelle stedsanalyser
- Levekårskartlegging
- Medvirkning
- Midlertidige strategier
- Formidling
- Sosial konsekvensanalyse
- Rådgivning på sosial bærekraft
- Kompetanse på møteplasser og byrom
Norge er landet i Europa med flest innenriksflygninger per innbygger. Dette er en naturlig følge av et land med store avstander og utfordrende topografi. Fly vil trolig være en viktig del av vår innenriks kommunikasjon i uoverskuelig framtid, men elektrifisering vil trolig senke fotavtrykket betraktelig.
Asplan Viak sitt tverrfaglige rådgivingsmiljø kan bistå med komplett planlegging og prosjektering av både terminalbygg, hangarer, flyside, vegnett og parkeringsplasser:
- Transportanalyser
- Overordnet plan og detaljplan
- Utarbeidelse av konkurransegrunnlag
- Tilstandsanalyse
- Plan for drift og vedlikehold
- Miljø- og bærekraftsvurderinger, herunder bistand til CEEQUAL-sertifisering
- Mulighetsstudier og alternativsvurderinger
Asplan Viak har en av landets største konsulentgrupper innenfor kulturminner og kulturmiljø
Vår hovedoppgave i alle prosjekt er å kartlegge verdier, prioritere og gi gode retningslinjer for veien videre. Vi utforsker handlingsrommet som ligger mellom vern og utvikling, og tror at nettopp her ligger den beste løsningen både for kulturminnet og for oppdraget.
Vårt store fortrinn er at vi kan tilby allsidig og bred kompetanse innenfor kulturminnefeltet, og vi har lang erfaring med å håndtere komplekse kulturhistoriske spørsmål. Medarbeiderne våre dekker de fleste fagområder som berører kulturminner; sivilarkitekter på nyere tid og bygningsvern, arkeologer, planleggere, sivilingeniører innenfor ulike byggfag og landskapsarkitekter.