Skip to content

LandskapLCA

LandskapLCA tar steget ut av bygget og gjør det mulig å beregne klimafotavtrykket også for uteområdene, med både utslipp og opptak av CO2 i anleggets levetid.

Lakkegatas nye skolegårdsutvidelse er utformet som et offentlig byrom og som vil komme hele bydelen til gode. Barn og unge i området har fått et nytt tilbud, og prosjektet søker å skape trygghet og rom for opphold på et sted som tidligere har tiltrukket seg uønsket aktivitet og har vært preget av store monotone asfaltflater.

En visjon om å lage klimapositive uteanlegg som tar opp mer CO2 i levetida enn det slipper ut, utløste ønsket om en klimagasskalkulator for landskapsprosjekter.

Derfor har vi utviklet LandskapLCA, i tett samarbeid mellom Asplan Viak sine landskapsarkitekter og energi- og miljørådgivere. Sistnevnte er eksperter på livsløpsvurderinger og klimaregnskap, har allerede utviklet ByggLCA og VegLCA, og har bred erfaring fra blant annet Powerhouse-prosjektene og Regjeringskvartalet i Oslo. 

Alle faser

LCA står for Life Cycle Assessment – eller livsløpsvurderinger, og LandskapLCA omfatter alle elementene tilknyttet etablering og drift av et uteanlegg. LandskapLCA kan benyttes både i tidligfase, konsept- og planfase, og i detaljerte landskapsprosjekter. Man kan beregne hele landskapsplanen, eller så lite som ett enkelt eller noen få utvalgte elementer. Metodikken ligger også til grunn for arbeidet med FutureBuilt sitt kriteriesett for ZERO-Landskap og Plusslandskap.

Metoden beregner klimagassutslipp fra arealendringer, massehåndtering på tomt, materialer, produkter, planter, transport, anleggsarbeid, drift og skjøtsel i en beregningsperiode (livsløp) på 60 år. I tillegg beregnes mengde CO2 som tas opp av planter og bindes som karbon i trevirke, røtter og i jordsmonn gjennom anleggets levetid.

Gode resultater gjort enkelt

Våre landskapsarkitekter utformer uterom og landskapsanlegg etter klimapositive prinsipper. Selve LandskapLCA-analysene gjennomføres av våre miljørådgivere. Først beregnes en standard utførelse med hva som vil være forventede utslipp dersom bygget i inneværende år. Deretter vurderer landskapsarkitektene klimavennlige alternativer som ivaretar estetikk og funksjon i tillegg til redusert klimabelastning. Til nå viser beregninger utført med LandskapLCA at det er mulig å kutte betydelig i klimagassutslipp ved enkle grep.

Verktøyet vil gi bransjen økt kompetanse om klimabelastningen knyttet til landskapsprosjekter. Vi utfordrer leverandørbransjen til å se på egne utslipp og utarbeide produktinformasjon i form av EPD-er (miljødeklarasjoner).

Premissgivere som oppdragsgivere, kommuner, fylkeskommuner og stat kan begynne å stille klimakrav ved etableringen av uteanlegg. Byggherrer kan dokumentere klimavennlige valg som er tatt i planlegging og prosjektering av anlegget.

Kontakt

Espen Reinfjord

Analyse, plan og landskap