Sirkulator
Verktøy for bærekraftig leietakertilpasning
Et enkelt og effektivt verktøy for beregning av klimagassutslipp og sirkularitet ved leietakertilpasninger.
Dagens beregningsverktøy for klimagassutslipp er detaljerte, tidkrevende og forutsetter ekstern kompetanse, noe som gjør dem lite tilgjengelige for byggherrer. Videre er disse verktøyene hovedsakelig rettet mot nybygg, ikke rehabilitering. Eiendomsbransjen trenger et brukervennlig verktøy som gjør det like enkelt å prioritere klima og miljø som økonomi og leieinntekter.
Sirkulator beregningsverktøy tydeliggjør besparelsene ved å bevare eksisterende planløsninger og bygningsdetaljer. Gjennom lettfattelig men detaljert planlegging kan man enkelt sammenligne materialer og alternativer. Resultatene som genereres kan også brukes som grunnlag for bærekraftsrapportering.
Sirkulator foreligger i dag som et excelbasert verktøy. Det er ambisjoner om å tilby en nettbasert versjon basert på erfaringer fra brukere av dagens løsning.
Klimagassutslipp i byggebransjen reduseres mest effektivt ved å bevare eksisterende bygningsmasse og øke ombruk av byggematerialer. For å nå klimamålene vil rehabiliteringsprosjekter spille en nøkkelrolle. Likevel er flertallet av ombyggings- og innredningsprosjekter i dag unntatt søknadsplikt, noe som gjør at krav til klimagassregnskap uteblir. Dette gir oss begrenset oversikt over utslipp fra denne delen av bransjen.
For å tiltrekke seg leietakere tilpasser eiendomsbransjen, representert ved byggherrer og meglere, ofte eiendommene med nye planløsninger og innredninger etter leietakernes behov. Denne praksisen bidrar til omfattende ressursbruk og avfall. Fravær av relevant klima- og miljødata gjør det vanskelig for byggherrer og leietakere å ta bærekraftige valg i forhandlingsprosessen. Prinsipper og krav som fastsettes i forhandlinger har betydelig innflytelse på mulighetene for å redusere klimagassutslipp, fremme sirkulære løsninger og minimere avfall i byggeprosjekter.
Beregningen omfatter alle innvendige overflater som er relevante for en leietakertilpasning, inkludert gulv, vegger, himling, bygningsdeler som dører, WC og kjøkken, samt belysning og tekniske installasjoner over himlingen. Målet er å tydeliggjøre besparelsene ved å bevare eksisterende planløsninger og bygningsmessige detaljer.
Tidlig i prosjektet baseres beregningene på referansetall som tar hensyn til prosjekttype og størrelse. Etter hvert som mer detaljer blir tilgjengelige, blir resultatene gradvis mer presise ved at faktiske mengder og materialvalg legges inn. Brukerne kan legge inn overordnede estimater i en innledende grovjusteringsfase, deretter konkrete materialvalg og mengder i finjusteringsfasen.
Klimagassutslipp og sirkularitet fra ulike løsninger kan analyseres opp mot hverandre og mot en standard totalombygging, der alle innvendige flater og tekniske anlegg byttes ut. For å holde målbare klimakutt i fokus, vises alltid de totale utslippsbesparelsene sammenlignet med en løsning med kun nye materialer.
For å måle klimagassutslipp inkluderes LCA-stadiene A1-A5, som reflekterer påvirkningen fra materialproduksjon til ferdigstillelse av prosjektet. Sirkulariteten måles ved hjelp av FutureBuilt Sirkulær-indeksen, og besparelser knyttet til unngått avfall vises tydelig.
Et sentralt tema var å fremme diskusjonen om klimagassutslipp allerede i starten av utleieprosessen. Målet er å redusere utslipp og styrke sirkularitet i leietakertilpasninger. Dette oppnås ved å bruke et verktøy som presenterer alternativer på en enkel og lettforståelig måte.
Sirkulatoren må være enkel å bruke i tidlig- og detaljfase, med så lite manuelt arbeid som mulig. Samtidig skal klima- og sirkularitetsberegningene være meningsfulle.
Sirkulatoren må bidra til å synliggjøre alternative valg allerede i tilbudsfasen. Dette gir mulighet til å justere planløsning og leveransebeskrivelse, slik at omfanget av ombygging og materialutskiftning reduseres.
Detaljert planlegging gjør det mulig for brukeren å sammenligne materialer og alternativer. Resultatene som genereres kan også brukes som grunnlag for bærekraftsrapportering.
Ett demonstrasjonsmøte er inkludert i salgsprisen. Ytterligere veiledning eller tilpasning av produktet kan avtales til timepris.
Etter fullføring av prosjektet, ber vi om at ferdige regneark og eventuelle kommentarer eller forbedringsforslag til arbeidsarket sendes til din kontaktperson. Prosjektene vil tjene som grunnlag for en bransjereferanse, og forbedringsforslag vil bli vurdert ved den årlige revisjonen.
Kontakt
Ønsker du å høre mer om dette verktøyet, ta kontakt med energi- og miljørådgiver Jill Saunders på telefon 459 14 631 eller e-post jill.saunders@asplanviak.no
Teamet bak Sirkulator
Teamet bak Sirkulator
E.C. Dahls Eiendom, KLP og Storebrand har vært oppdragsgivere på prosjektet, som er gjennomført i et samarbeid mellom Asplan Viak, Rambøll og zinc. Ambisjonen har vært å utvikle et verktøy som kan bli et felles bransjeverktøy, ved å samle aktører fra begge sider av bordet – eiendomsutviklere og gårdeiere på den ene siden og rådgivere og interiørarkitekter på den andre.